Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
krönika 28 november 2016

Snygg, frisk och perfekt! "Experternas minutentips slukar hela mitt liv"

Har du en minut över? Det tror du bara. Det börjar med två ynka minuter. Sedan är cirkusen igång! Lands Kristina Bäckström skriver om tjuvarna som tar din tid.

FOTO: Istock

Hädanefter håller jag hårt i minuterna.
Häromdagen havererade systemet. Efter minst 30 år av minutjakt blev det för mycket.
Jag hade varit hos optikern som sa att jag blivit vindögd. Ett faktum kan tyckas, men icke.

Min kära syster upplyste mig om att begynnande vindögdhet kunde motarbetas med en liten övning. Bara två ynka minuter varje kväll.
Så här gör man: Efter tandborstningen håller man tandborsten framför näsan, tittar och för den sakta närmare tills man känner att det drar i ögonvrårna. Bara två minuter tränar ögonmusklerna på ett magiskt sätt så att ögonen slutar vandra i huvudet.
Två minuter. Det sa ”sproing” i mitt inre tidsmaskineri. Kugghjul och fjädrar flög.

Det finns nämligen inga minuter kvar. Redan på 80-talet började de ticka undan. Då förstod jag att dubbelhaka förhindras genom att man klappade med handryggen under hakan 20 gånger om dagen, det tar väl en halv minut.
Sedan skulle det knipas också. In med magen, vinkla bäckenet bakåt och kniip, kniip, kniip med stjärten. En, två, tre… räkna till åtta. Perfekt att göra när man väntar på bussen. En busskö kunde därför stillsamt gunga i åttondelar, inget att höja på ögonbrynen åt.

Torrborsta skulle man också göra, 10 minuter med långa tag och rivig borste in mot hjärtat. 1980-talet höljdes i ett moln av hudflagor som ingen ville ha och jag tror att vissa på allvar undrade om de skulle drabbas av hjärtsnörp om de borstade åt fel håll.
Efter det var cirkusen i gång. Tandtråd tar bara fem minuter om dagen, utan det ser gaddarna snart ut som en gammal luskam. Gurgla för andedräkten skull, två minuter. Ögonmassage mot rynkor och spänningshuvudvärk, fem minuter om dagen, och en välgörande ansiktsmask på tre minuter.

Redan på 90-talet var badrumstiden fullbokad. Minutjakten fortsatte på annat håll.
Städning var inget problem. Bara en kvart om dagen. Måndag i köket, tisdag badrummet, onsdag alla sängarna, torsdagar sopas golven och så vidare rakt in i lördagsfinalen med två timmars storstädning och vädring.

Samtidigt fick man inte glömma bort sig själv. Ryggövningar var ett måste, 10 minuter. 20 minuters promenad om dagen höll bilringen borta, och alla som ville göra riktigt bra upphopp i volleyboll tåhävde fem minuter sammanlagt. Man kunde spara tid på att kombinera tåhävet med stjärtknipet i busskön.

Åren gick och tåhävet för upphopp byttes mot tåhäv för att motverka åderbråck. Fem minuter om dagen! Med åren har kravet på knip flyttats från baken till själva insidan. ”Bara sju minuter om dagen gör stor skillnad”, gapar urologsköterskan i teve-reklamen.
Så här är jag nu, ålderstigen och minutsliten. Som tur är kan jag nu också stärka mig mentalt på bara några minuter om dagen.
Man börjar dagen med en kvarts meditation med djupandning. (Gör det utanför badrummet. Annars kan du råka dra en kallsup av munsköljet.)

Sedan har vi mindfulness. Man ska inte bara använda några minuter åt gången utan stanna där och uppleva nuet. Gångövning med andning i fem minuter. Andas in, tre, fyr. Håll andan och räkna till sju. Andas ut på åtta.
Om du fortfarande är vid medvetande sedan kan detta kombineras med en övning i närvaro. Det är du och ett russin i 20 minuter. På riktigt, jag skojar inte. Jag har läst det i en mindfulnessbok.

Man stoppar ett russin i munnen, blundar och känner strukturen, alla små rynkor med tungan. Sniffar. Låter olika delar av munnen upptäcka russinet. Smakar och känner sötman.
Så mina minuter är slut. Jag ger inte bort en enda till för det kan gå illa. Har man inte övat närminnet med 20 minutersövningar i sitt inre minnespalats kan allt hända samtidigt.

Tänk själva. Man sitter på bussen, smygkniper, klappar dubbelhakorna, djupandas och vips, har man råkat dra russinet i halsen.

Kristina Bäckström

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen