Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
krönikor 5 januari 2017

10 goda råd att inte ge sin kära dotter

Skit i gardiner, sluta skämmas, skriksjung ofta. Lands reporter Kristina Bäckström har egentligen slutat att ge kloka råd, men kan ändå inte riktigt låta bli. Tack för det!

FOTO: Mostphotos

November kommer med lugn och en stillsam nåd till alla som lever med andan i halsen. Murrigt mörker döljer både smutsiga fönster och rena, frosten pryder välklippt gräs lika fint som vildvuxet.

Det finns tid för allvarliga tankar och jag funderar på dikten ”Några ord till min kära dotter, om jag hade någon”. Anna Maria Lenngren skrev den för ungefär 200 år sedan. Hennes dikt kom ut två år efter hennes död 1819 och första versen löd så här.

Min kära Betti, du blir stor:

Du från din docka hunnit växa …

Utaf din hulda, fromma mor

Tag, för din framtid, denna lexa!

Världen såg annorlunda ut då och man kan ana ironin i verserna, som i den här.

Med läsning öd ej tiden bort –

Vårt kön så föga det behöfver,

Och skall du läsa, gör det kort.

Att såsen ej må fräsa öfver!

En kväll i november, på rymmen från disken, gömmer jag mig under en filt i soffan och funderar på vad jag skulle ha skrivit i samma läge.

Rim går fetbort och det där med huld och from kan vi glömma, till att börja med. Att ge råd blir knepigt då det första rådet från mig vore att blunda med öronen lite oftare. Folk säger så konstiga saker.

Efter ett drygt halvsekel av idogt levande har jag begripit att det är korkat att ge de stora råden. Gör si och gör inte så blir obegripligt eftersom jag är född strax efter det att dinosaurerna dog. Mitt liv skulle inte på något sätt likna mitt barns.

Lyssna bara på det här. Så här skulle det se ut om jag ens försökte.

1. Skit i gardinerna. På min tid fjantades det med att byta gardiner så fort något hände. Jul, påsk, pingst, skilsmässa eller storstädning. Gå inte på myten om att ditt hem ska spegla vem du är, vara ett skyltfönster mot världen. Vill du hänga upp skoteroverallen i fönstret för att det känns som hemma? Gör det!

2. Se dig inte som ett förändringsprojekt. Jag slösade bort så mycket tid på att försöka bli mindre blyg, mer blygsam, låta smartare, se längre ut. Tuffa på bara, livet förändrar dig om det skulle behövas.

3. Livet är för kort för obekväma skor och gå aldrig på kalas i nya, högklackade.

4. Gör en skojig grimas varje morgon. Vissa dagar är det det enda roliga som händer.

5. Skäms mindre. All skit driver förbi. Om ett tag är också detta glömt och du kommer att göra något annat korkat.

6. Dansa runt så mycket du kan, gärna på ett ben. Med tiden kommer knäna att vara så opålitliga att du inte vågar.

7. Få inte panik om du mår pyton någon gång. Ibland är känslor bara som bakgrundsmusiken i en film. Lyssna och hör vilken stämning de målar. Snart kommer ny musik.

8. Bli vän med så många djur du kan. Människors händer behöver varm päls att klappa.

9. Diska inte gjutjärnsgrytor med diskmedel, det är ett helsike att steka i dem sedan.

10. Skriksjung ofta. Det rensar lungorna.

Ni ser! Det här fungerar inte. Den här listan kan folk inte ha som rättesnöre och komma någonvart.

I stället för råd skulle jag säga så här:

Kära barn, jag ser att du har starka armar. Jag tror på att du kan paddla fram alldeles utmärkt i tillvaron. Din kanot är stadig och tekniken utmärkt. Jag åker bakom i kölvattnet så länge jag kan, knuffar på om du vill och fångar paddeln om du tappar greppet.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen