Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 9 July

Almedalen – som en stor hemvändarträff

Det är valår och allt ska lovas till alla. Efter veckan i Almedalen undrar Lands krönikör Terese Bengard när löftena om det utlovade förbättrade livet i hela Sverige faktiskt ska infrias.

 Förra året fick du 68 träffar på ”landsbygd”, när du sökte på evenemang i Almedalsguiden – i år är det 74. Sökte du på ”stad” i fjol fick du 740 träffar, i år 407. Har stadsintresset kanske svalnat medan landsbygdsintresset är oförändrat?
Förra året fick du 68 träffar på ”landsbygd”, när du sökte på evenemang i Almedalsguiden – i år är det 74. Sökte du på ”stad” i fjol fick du 740 träffar, i år 407. Har stadsintresset kanske svalnat medan landsbygdsintresset är oförändrat?

Nu har Almedalen nyss slutat. Jag och många med mig har tagit oss till Gotland för att under några dagar på Almedalsveckan träffa folk man inte sett på ett år, prata om intressanta saker; vädret, vem som är där, vem som inte är där, vad du ska göra på dagen/kvällen och vad trevligt det är. Det är precis som en stor hemvändarhelg på landsbygden. När alla som bor där träffar alla som kommer hem, uppdaterar sig om läget och har trevligt tillsammans. Jag tror det är därför så många tycker om att åka till Almedalen för det har en gemytlig genuin känsla och alla är på gott humör och avslappnade. Läs också: Krönika: Vilken tur för midsommar att landsbygden finns!

Almedalen har dock växt till absurdum och jag tror att det kommer pysa ihop som en misslyckad sufflé. Du kan betala ganska mycket för en vecka i solen, men inte hur mycket som helst. Priserna som blivit för boende är horribla. Långt borta är tiden när det var ett tal på ett flak. Jag bor så klart på landsbygden några mil från Visby och kör in till stan för att delta på evenemangen. Ungefär som annars när jag jobbar. Jag försöker nå fram med vårt budskap att hela Sverige ska leva och hoppas nå igenom bruset. Försöker få makthavare och beslutsfattare att se hur viktigt det är med en levande landsbygd. Nykter och städad. Både med allvar och humor. Läs också: Forskarrapport: Glesbygdsbor känner utanförskap

Förra året fick du 68 träffar på sökordet ”landsbygd” när du sökte på evenemang i Almedalsguiden, i år är det 74. I fjol om du sökte på ”stad” fick du 740 träffar, i år 407. Så jag vet inte om det är så att stadsintresset svalnar medan landsbygdsintresset är oförändrat? Men sen kan man ju tydligt se den urbana normen i många av dessa evenemang. Som när Dagens samhälle väljer att beskriva sitt samtal så här: ”Kan hela Sverige leva? Globalisering och urbanisering – två av många trender som sätter landsbygden under press. När släpper vi idén att hela Sverige måste leva?” Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister, intervjuas av Dagens Samhälles chefredaktör Olov Carlsson.

Och de flesta paneler, seminarier och annat jag deltar på har denna utgångspunkt. Så Almedalen brukar bli en veckas försvarssamtal eller ”förklaringssamtal”. Ja, vi behöver landsbygden… Ja, det är viktigt att satsa i hela landet. Ja, vi som bor där behöver också ha farbara vägar, bredbandsuppkoppling, elnät som funkar, skola till våra barn och lokaler till fritidsaktiviteter…

På Landsbygdsriksdagen i Västernorrland, Örnsköldsvik, deltog alla partiledare utom en. Lovade ett bättre liv i hela Sverige. På Järvaveckan deltog alla partiledare och lovade ett bättre liv i hela Sverige och på Almedalen i år deltar också alla och lovar ett bättre liv i hela Sverige. Det är valår och allt ska lovas till alla. Jag har skrivit det så många gånger förut, men hoppas innerligt att det också ska leda till en förbättrad politik – och inte bara en återkommande, plikttrogen retorik.

Läs också: Krönika: Landsbygden är bra att ha – på sommaren

Men nu ska jag ta semester. Ska bara vara hemma ett tag. Så skönt att få landa, bara vara. Samla kraft och kreativitet till vårt viktiga uppdrag. Kanske gå på något hemvändarevenemang. Träffa människor man inte sett på ett tag. Prata om intressanta saker; vädret, vem som är där, vem som inte är där, vad du ska göra på kvällen och vad trevligt det är.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen