Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 5 februari 2019

Är det ”vänster” att bry sig om klimatet?

Våra barns värld riskerar att påverkas illa av klimateffekter. Vi måste stoppa detta. Hur kan inte precis alla tycka att det är det viktigaste av allt?

 Det ska gå att leva i framtiden också, inte bara överleva. Det blir våra barns och barnbarns värld. Att kämpa för den kan väl knappast ha med en politiska hemvist att göra?
Det ska gå att leva i framtiden också, inte bara överleva. Det blir våra barns och barnbarns värld. Att kämpa för den kan väl knappast ha med en politiska hemvist att göra? FOTO: IBL

Jag erkänner direkt, inför dig som kan ha invändningar. Jag erkänner att jag inte kartlagt all världens politiker för att försöka bekräfta min tes.

Den bygger på ett mönster jag tycker mig uppfatta. Avvikande exempel går säkert att rota fram.

Tesen lyder: Det verkar vara vänster att bry sig om klimatet.

USA:s president Trump tror inte att människan ligger bakom jordens uppvärmning. Han öppnar kolgruvor och drar oljeledningar. Han tror inte ens på den rapport om klimatförändringar hans egna myndigheter tagit fram.

Brasiliens nye president Bolsonaro vill minska skyddet för Amazonas, världens största regnskog, och bygga en motorväg genom de mest orörda delarna. En yta stor som Frankrike hotas av sågarna.

Läs också: Så minskar du ditt klimatavtryck

Bägge presidenterna är höger och bägge presidenternas agendor kommer att öka klimatförändringarna.

Deras politiska motståndare åt vänster strävar åt andra hållet. Hillary Clinton ville fortsätta att genomföra Obamas åtgärder för klimatet. Bolsonaros motståndarkandidat Haddad i Arbetarpartiet varnar för att den nye presidenten är början till slutet för Amazonas.

I december förra året röstades Moderaternas och Kristdemokraternas budget igenom, med hjälp av Sverigedemokraterna. Där har man sparat 2,1 miljarder på klimat- och miljöområdet. Bland annat tas flygskatten bort och koldioxidskatten sänks.

Partierna i vänsterblocket gick i taket.

Så här långt kan den här krönikan tyckas vara propaganda med budskapet att den som bryr sig om klimatet bör rösta vänster.

Det är inte avsikten. Avsikten är att lufta den märkliga frågan: Är det verkligen vänster att bry sig om klimatet?

Hur kan högerpolitiker frivilligt släppa ifrån sig ett så viktigt ämne? Det är ju som att frivilligt ge bort sina vassaste trumf till motspelaren inför ett parti kort. Har man påsar på sina huvuden? Ser man inte vad som händer?

Det borde vara öppet mål för alla politiker med lite bollsinne att köra följande budskap i en valrörelse:

”Vill du att det ska finnas en dräglig värld för dig, dina barn och barnbarn? Rösta på oss, vi ger järnet för att stoppa klimatförändringarna!”

Hur kan något vara viktigare liksom?

Men klimatfrågor, det verkar vara vänster, så det tar högerpolitiker inte i. Eller är det något jag inte fattar här?

Läs också: Vi flyger mer – trots klimathot

Samma mönster anar jag även på en nivå där så kallat vanligt folk rör sig, det vill säga i kommentarsfält på sociala media. När jag läst inlägg om den unga klimathjälten Greta Thunberg, så har de ofta kommenterats med kraftord av typen ”vänsterflum”.

Jag fattar inte och hamnar, som i ett slags återvändsgränd, återigen i frågan ”Är det vänster att bry sig om klimatet?”

Det borde kännas hopplöst för människor med politiskt konservativa åsikter, människor som ändå uppfattar att vi står med minst ena benet utanför kanten av en fruktansvärd nedförsbacke. Jag skrev inte stup.

Skulle de inte kunna kavla upp ärmarna för klimatet för att det vore ”vänster”?

Några gör det trots allt, så tydligen är detta inte en naturlag. Anders Wijkman, moderat som blev kristdemokrat, har länge kämpat hårt för miljö och klimat.

Jag läste också i Dagens Nyheter (9/12-18) att moderaternas miljö- och jordbrukspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard faktiskt säger att klimatfrågan ”är en av vår tids största ödesfrågor och att det är otroligt ont om tid.”

Vad de orden nu är värda, med en sådan budget.

Läs också: Klimatförändringar smälter våra glaciärer

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen