Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 27 oktober 2017

Behöver vi på landsbygden inte längre träffa en personlig bankman?

Lands krönikör Terese Bengard reflekterar över bankdöden och den oroväckande uppfattningen om att folk och företagare på landsbygden inte längre skulle behöva träffa och tala med en personlig bankman.

FOTO: STEN-AKE STENBERG

Jag har haft ett långt förhållande till ”banken”. Min pappa jobbade där när jag var liten. Jag fick en spargris och en bankbok innan jag kunde prata. Jag gillade tjuren Ferdinand under sin korkek och läste noga om ”Spara och Slösa”. Att ”välja” bank då var ett livsstilsval som ofta gick i arv generationer tillbaka.

Men bankens historia går långt bortom min uppväxt på det ljuva 1980-talet. I det gamla bondesamhället var det knapert och eländigt. Många söp bort sina surt förvärvade slantar. Det finns berättelser om att bankmannen stod utanför grinden efter löningen efter en veckas hårt arbete på vattenkraftbygget och samlade in pengarna till arbetarens sparkonto så de inte skulle försvinna under helgen.

Banken blev då ett sätt att uppmuntra till att spara pengarna. Tanken var att vinsten skulle gynna kunderna på ett eller annat sätt. Antingen genom lägre ränta för lån eller högre ränta för sparande. Man skänkte också pengar till olika gemensamma ändamål. Liknande syfte hade Jordbrukskassorna som bildades för att bönderna behövde kapital.Läs också: Ansvaret läggs på dem som valt att bo avlägset

Mycket vatten har flutit under broarna sedan dess och kanske är det i denna globaliserade värld en oundviklig utveckling? Att centralisering, sammanslagningar, vinstjakt ledde till att sparbanker och jordbrukskassor blev Swedbank. En affärsbank.

Långt borta känns det ursprungliga syftet: låna ut pengar, ge ränta på sparade pengar, ge tillbaka till lokalsamhället och hjälpa bönder med kapital. Nu ska sägas att det finns några banker kvar som gör detta men de är inte rikstäckande.

Kanske är det med tanke på min egen historia som bitterheten blir ännu större för mig när nu Swedbank väljer att lägga ner sitt kontor i Hammarstrand.

Jag är själv väldigt digital och gick inte in på banken stup i kvarten. Men det är en viktig funktion i livets stora beslut, att få tala med en person du känner förtroende för och litar på, som känner till din och platsens förutsättningar.

Läs också: Krönika: När stoppar den statliga flyttkarusellen?

Framför allt ser jag det som en oroväckande utveckling för företagare. Att förståelsen för det lokala försvinner. Att den här unga tjejen eller killen visst kan få låna till att starta upp sin verksamhet även fast det ”på pappret” ser vanskligt ut.

Att det redan nu är svårt att få lån till att köpa eller bygga fastigheter för att måttstocken och mallen är stadens och där passar landsbygdens förhållande inte in. Då värdet på fastigheten inte är så högt ”som det borde”.

2016 gjorde Swedbank 20 miljarder i vinst. Bankens nya VD Birgitte Bonnesen fick sammanlagt tolv miljoner i lön under sitt första år som VD. För mig är detta svindlande summor. Men kanske är det så här det ska vara? Och, i så fall, hur kan vi skapa något annat? Vad hände på vägen och hur kunde det bli så här? Frågor som är för stora för mig att besvara och definitivt tar för mycket plats för en liten krönika.

Jag blir ibland nostalgisk och i detta fall önskar man att man kunde gå tillbaka till vad den ursprungliga sparbanken hade för syfte. Jag hoppas att det kan etableras en riktig lokal sparbank i Hammarstrand. Fram till dess måste jag fundera på mina personliga val och byta bank vilket kan låta lätt men ändå är ett stort steg.Läs också: Krönika: Landsbygden är bra att ha – på sommaren

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen