Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 8 maj 2018

De riktiga hjältarna som sällan syns

Lands krönikör Terese Bengard är imponerad av kraften och engagemanget från landsbygdens många eldsjälar. Men slås också av hur lite de uppmärksammas i vardagen.

 Lokala hjältar som är nominerade till Hela Sveriges Land-stipendium 2018: Gill Croona (foto Christel Lind), Örjan Berglund (foto Erland Segerstedt), Stefan Hederdal (foto Thomas Johansson), Victoria Svensson och Annika Gustafsson (foto Mikael Ljungström) och Jens Thulin (foto Erik Mårtensson). Prisutdelningen sker den 18 maj i Örnsköldsvik.
Lokala hjältar som är nominerade till Hela Sveriges Land-stipendium 2018: Gill Croona (foto Christel Lind), Örjan Berglund (foto Erland Segerstedt), Stefan Hederdal (foto Thomas Johansson), Victoria Svensson och Annika Gustafsson (foto Mikael Ljungström) och Jens Thulin (foto Erik Mårtensson). Prisutdelningen sker den 18 maj i Örnsköldsvik.

På Landsbygdsnätverkets nationella Guldbaggegala förra året fick jag äran att dela ut pris, då jag suttit med i styrgruppen i nätverket under året. Priset tilldelades en lokal grupp som gjort ett beundransvärt jobb för sin bygd Det finns många olika priser som delas ut till eldsjälar och årets byalag.

Läs också: Gill på Kärrmosse kan bli Hela Sveriges Land-stipendiat 2018

Från Hela Sverige ska levas sida utser vi ”Årets lokala utvecklingsgrupp”, vilket är en utmärkelse som uppmärksammar en insats som ett byalag eller lokal förening gjort. Under Landsbygdsriksdagen delar Hela Sverige ska leva tillsammans med Land ut Hela Sveriges Land-stipendium i samma anda – till en person som verkligen bidragit till sin bygds utveckling. När vi får in nomineringar till Hela Sveriges Land-stipendium är det hundratals fantastiska människor från hela Sverige som nomineras. Det är slående hur mycket kraft som finns, så många eldsjälar som finns. Men samtidigt slår det mig hur lite dessa uppmärksammas. Läs också: Även Victoria och Annika är nominerade

Det ses ofta som finare och bättre att vara företagare, artist eller sportstjärna. På kommunala galor liksom nationella arenor är det dessa som uppmärksammas och premieras. Det finns så klart undantag, vilket är jättebra. Jag drev frågan, när jag blev kommunalråd i Ragunda kommun, att vi också skulle dela ut vårt kulturstipendium och ”Årets Vildhuss” (typ eldsjäl) på vår gala, för att kulturen och eldsjälarna också skulle få hyllas i ett festligt sammanhang, och numer gör det också. Den nationella Eldsjälsgalans tillkomst visar på att de lokala krafterna börjar uppmärksammas mer och mer. Jag vill understryka att jag inte tycker att det är fel eller inte är beundransvärt att driva ett framgångsrikt företag eller vara fenomenal på fotboll. Det är det. Läs också: Stefan i Töllsjö är också finalist till Hela Sveriges Land-stipendium 2018

När man som jag ofta får förfrågan att sitta ordförande på olika årsmöten slås jag av vilket enormt arbete som görs i dessa föreningar runt om i hela Sverige. Alla tusentals timmar som ideellt läggs på att upprätthålla civilsamhället och bygden. Jag är enormt imponerad av alla dessa människor som lägger ner sin tid och kraft på detta – de är verkligen värda massor med guldstjärnor. Så jag önskar att alla eldsjälar som verkar i det tysta skulle få ännu mer uppmärksamhet och den stjärnstatus de förtjänar. Att visa hur mycket deras arbete ger till bygden, till samhället och till världen.

Läs också: Örjan i Jörn är en av kandidaterna till Hela Sveriges Land-stipendium

Min dotter frågade: ”Mamma varför ska du vara med på alla möten?” Och jag fick lov att tänka efter. ”Det är ju för att jag vill bidra med det jag kan”, blev svaret. Jag vill se och lyssna på vilka frågor som är aktuella och få en bild av den verksamhet som bedrivits. Det ger mig fortsatt styrka att se att det jobb vi gör har nytta för dessa föreningar. Att de bygder jag vill ska ha möjlighet att utvecklas kan göra det och att det går att framföra problem till dem som sitter på mandat att förändra. Alla besök hos olika föreningar är också min ”lokala omvärldsbevakning ” – men framförallt ett sätt att också kunna bidra till deras insatser.

Läs också: Jens på Vismarlövsgården nominerad till Hela Sveriges Land-stipendium 2018

Därför är jag så glad att Hela Sverige ska leva och tidningen Land lyfter och hyllar dessa hjältar i ett större sammanhang som Landsbygdsriksdagen är. Att medverka till att de inför över 600 personer, som alla brinner för landsbygden, får ta emot sitt pris och få erkännande som sig bör för sitt engagemang. En hyllning till en av de många landsbygdshjältar som finns i vårt avlånga land. Läs också: Lisa Blochmann belönades med Hela Sveries Land-stipendium 2016

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen