Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 21 maj 2018

"Det är i mötet med eleverna som världens bästa skolmat skapas"

För ett år sedan ville inga elever ens gå in i skolmatsalen. I dag får personalen be eleverna lämna vid stängning. Lands gästkrönikör Sara Svensson, kock på Slottsskolan i Vingåker som i maj belönades med Arla Guldko Bästa Matglädjeskola 2018, berättar om hur man lyckades väcka högstadieelevernas matlust.

 Sara Svensson, kock på prisbelönta Slottsskolan i Vingåker, med några av sina glada elever i skolköket.
Sara Svensson, kock på prisbelönta Slottsskolan i Vingåker, med några av sina glada elever i skolköket. FOTO: Pia Green

Vi gör allt med kärlek. Och vi får massor av kärlek tillbaka av våra elever. Det är nog därför vi blev Sveriges bästa matglädjeskola i tävlingen Arla Guldko 2018. Vi pratar med eleverna, vi kramar dem, vi lyssnar. Vi har skapat en nära relation med våra gäster och det är grunden för matglädje. Det är så vi ser på det.

Läs också: Krönikan av projektledare Carina Tollbring om betydelsen av alla vardagshjältar som skapar matglädje för unga och gamla

För ett år sedan var det ingen på Slottskolan i Vingåker som ens ville gå in på skolrestaurangen, än mindre äta maten. Skolans kök gjordes då om från mottagningskök till tillagningskök. Idag, ett år senare, är skolrestaurangen så populär att vi ofta får be eleverna lämna skolrestaurangen när vi ska stänga. Men det har krävts massor av jobb som främst har handlat om att bygga upp ett förtroende. Att få eleverna att lita på att vi är där för deras skull, att vi lagar mat som de tycker om.Läs också: Jakten på den svenska maten – ny blogg på Land

Vår resa för ett år sedan började med att vi lockade in de ofta lite truliga tonåringarna genom att servera pasta. Varje dag. Då kom eleverna, men de åt bara pasta med ketchup. Sedan började vi baka bröd. Tjugo limpor varje dag som eleverna slukade. Vi hoppades att eleverna så småningom skulle tröttna på den enformiga kosten och vilja ha något annat. Så blev det också. Och då var vi redo med hemlagad god mat som de först fick prova med en smaksked. Vi utmanade dem lite och frågade om de vågade provsmaka. Vågade en så vågade två och sedan spred det sig. Så klart man vill vara modig.

 Slottsskolan i Vingåker – vinnare av Arla Guldko 2018, Bästa Matglädjeskola
Slottsskolan i Vingåker – vinnare av Arla Guldko 2018, Bästa Matglädjeskola FOTO: Sara Ravid

Varje dag lagar vi mat till 300 elever i årskurserna 7 till 9. Vi vill att alla ska bli nöjda, att alla ska kunna hitta något de tycker om. Därför serverar vi fyra rätter varje dag; en huvudrätt, en pastasallad, en vegetarisk rätt och en soppa. Vi frågar eleverna om råd, vad vill de äta och hur kan vi göra varianter på rätterna de tycker om.Läs också: Kockarna som ger matglädje åt de äldre

Jag vill att skolrestaurangen ska vara en plats där eleverna känner sig lugna och harmoniska, annars hittar de inte ro att äta. Matlust kommer inte bara av god mat, det krävs harmoni runt omkring. Och det förtroendet vi har byggt upp under året gör också att eleverna litar på oss när vi säger att maten är god. Så de vågar smaka.

Vi är noggranna med vilka råvaror vi väljer, vi tillagar maten kärleksfullt, vi tar vara på rester och skapar nya goda rätter. Maten blir inte bara jättegod, den blir också billigare. Vi har under året sänkt portionskostnaden med en fjärdedel. Det gör att vi kan satsa på inköp av dyrare råvaror, bland annat ekologiskt kött.

Jag är så glad över vad vi tillsammans med eleverna har skapat. Vi har idag en skolrestaurang som vi, eleverna, föräldrar och kommunpolitiker pratar om med stolthet.

Jag är säker på att många, många fler skolor kan göra det vi har gjort. Ett första steg är att våga fråga eleverna hur de mår och vad de tycker om. Lyssna och följ upp. Och ha ett stort hjärta.

Sara Svensson, kock på Slottsskolan i Vingåker

Vinnare av Arla Guldko 2018, Bästa Matglädjeskola

Juryns motivering:

”Restaurangen är hela skolans bultande hjärta, där kompetens och engagemang ger påtaglig omsorg om varje maträtt och varje gäst. Måltidsglädjen både hörs och syns, med överraskningar och nya idéer som snabbt omsätts i praktik. Det här är skolrestaurangen som satsar, vågar och vinner – mot alla odds!”

Om utmärkelsen Arla Guldko

Arla Guldko delas i år ut för artonde gången. Priset delas ut till aktörer som jobbar med mat i offentlig sektor – som skolor, förskolor och äldreboenden och i juryn finns flera av Sveriges bästa kockar.

Alla vinnare får statyett och utbildningsstipendium på 30 000 kronor. Vinnarna i Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola och Bästa Seniormatglädje får dessutom ett gästspel av Årets Kock. Fyra särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, har under flera veckor jobbat med att utse vinnarna.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen