Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
krönikor 8 februari 2016

”Det kan vara sista gången jag gör det roligaste jag vet”

Med en kopp hett kaffe satt jag på stolryggsäcken och såg ut över den tillfrusna fjärden. Inte en människa. Inte ett ljud, utom ett par klonkande korpar. Lands krönikör Håkan Steen om en underbar, men kanske hotad upplevelse.

Bild 1/2
Bild 2/2

Nu ska ni få lära er att pimpla abborre. Det är nog det roligaste man kan göra här i livet. I alla fall på vintern.

Pirken en decimeter från botten. 20 korta lockryck med tre sekunders paus. Blicken stint på pimpelspöets topp. Ofta kommer hugget precis när pirken stannat. Visst är det spännande?

Fast kanske är det inte mycket till hugg. Spötoppen darrar till, ibland knappt synbart, och då ska handleden blixtsnabbt göra mothugg.

Koncentrationsövning

Om inget hänt efter 20 lockryck vevar jag upp nån decimeter och gör tio ryck till. Abborren kan hetsas om agnet höjs en liten bit. Fortfarande livlöst? Då borrar vi ett nytt hål en liten bit bort och börjar om proceduren.

Pimpelfiske efter abborre är en välbehövlig övning i koncentration. Även om jag kan bli sjukt nyfiken av att till exempel höra kråkor varna för rovfågel i närheten, släpper jag aldrig spötoppen med ögonen. Just då kan ju hugget komma.

Tjusningen är alltså dels att fokusera på det lilla, men också att uppleva de stora och tysta vidder som bara finns på vintern. Visst kan själva koordinaterna sökas upp med båt även resten av året, men den vita och hemliga ökenvärlden är spårlöst försvunnen.

Började bedrövligt

Skärgårdsisarna i Uppland är olika från år till år. Dåliga vintrar som förra och förrförra blir inte många fiskeställen tillgängliga. Bra vintrar som för tre och för fyra år sedan kan jag å andra sidan gå nästan var jag vill och leta nya och lovande bottnar.

Den här vintern började bedrövligt, men sen slog minusgraderna till. I mitten av januari vågade jag mig ut till mynningen av en vik där det brukar stå bra med fisk. Det är litet strömt runt ena udden, vilket kräver flera stilla nätter med många minusgrader.

Och det är just till udden man vill. Stenarna och bergknallarna på land fortsätter under vattnet och bland skrevorna och blåstången finns smådjur och småfisk, som i sin tur drar till sig abborrar av fin matstorlek. Sist jag var här fick jag avsluta fisket efter ett par timmar med en Konsumkasse halvfull av abborrar i storleken 2–5 hekto. De skulle ju fileas också, och jag ville inte stå hela kvällen vid skärbrädan.

Det drog till direkt

Nu var isen bra hela vägen ut. Minst åtta centimeter och ibland upp till 13-14. Med bankande hjärta borrade jag första hålet och släppte ner på fem meters djup. Jag var så säker på att spöspetsen skulle vippa till omedelbart att kroppen nästan gjorde mothugg automatiskt så fort pirken dunkade i botten. Förstå, vad kul!

Och det drog faktiskt till direkt. Ordentligt dessutom. Segt motstånd och inget sprattel. Jag halade upp en ruska blåstång. Fast det kändes ändå lovande. Tång på stenbotten är bra ställen.

Jag släppte ner igen och det small genast. Första abborren vägde väl tre hekto och i jämnt tempo drog jag sedan 2–8 abborrar per hål tills jag var nöjd. Udden var lika bra som jag mindes den. Med en kopp hett kaffe satt jag sedan på stolryggsäcken och såg ut över den tillfrusna fjärden utanför. Inte en människa. Inte ett ljud, utom ett par klonkande korpar.

Sedan gick jag hem och läste i tidningen att 2015 med bred marginal var det varmaste året sedan mätningarna började 1850. Det gör ont att inse att vi förstör för oss själv och att jag är själv är med i förstörandet. Kanske är det här sista vintern jag kan pimpla.

För övrigt vill jag tacka alla som hört av sig efter min förra krönika, den om demokrati. En del höll med. Andra inte. Men det viktigaste är att prata med varandra.

 

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen