Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 11 mars 2019

En demokrati i tiden lyssnar på folket

Det är vi människor som bär på lösningarna och det är upplysning som gäller för att lösningarna ska komma till liv. Det skriver Lands krönikör Malin Ackermann och berättar om de frågeställningar som hon möts av på sina resor runt om i Sverige.

 En demokrati i tiden skulle definitivt må bra av att lyssna mer på folket, skriver Lands bkrönikör Malin Ackermann.
En demokrati i tiden skulle definitivt må bra av att lyssna mer på folket, skriver Lands bkrönikör Malin Ackermann. FOTO: Marcus Bäckström/MostPhotos

Varje dag är en ansträngning för att skapa ett mer inkluderande och sammanhållet Sverige. Ibland blir jag helt slutkörd av allt, men så länge jag känner att jag bringar hopp och mod i andra människor får jag ny energi och kraft. Att fortsätta skapa mod och hopp i människor och samhällen har varit min drivkraft sedan vi vann kampen mot staten om jobben och räddade statens legitimitet. I alla fall för ett tag.

I mina olika roller är jag ute och rör på mig bland människor i vårt land. I dessa möten får jag nästan alltid bekräftat att mina ambitioner att påverka är mycket angelägna. Att vi lever i ett land fyllt med orättvisor och att reaktionerna från människor är desamma oberoende var de bor, hur de lever och i vilken ålder de är. Tillsammans är vi nämligen Sverige och vi vill känna att vi lever i ett land som bygger på solidaritet och demokrati även de dagar då vi inte går till valurnorna. Vi är Sverige och de allra flesta av oss vill bidra till ett mer hållbart och sammanhållet land. Men det är inte lätt. Läs också: Krönika: Sluta värdera oss utifrån var vi bor!

Att vi på fler än ett sätt har djupa klyftor i vårt land har kommit att påverka hela vårt land. Det finns som bekant två sidor av myntet. Bor man där man drabbas av vårt kluvna Sverige eller där man slår mynt av det kluvna Sverige – det vill säga staden eller landet.

– Alltså när man hör att ni bara har tre ambulanshelikoptrar i hela Norrland typ. Det känns inte heller bra för oss om bor i Stockholm. Det har gått för långt. Vi vill också ha en levande landsbygd. Vi vill också leva i ett rättvist och demokratiskt land.

Dessa reaktioner kommer från folket, det vill säga de som inte har något egenvärde i hur ett parti eller ett block klarar sig över procentspärrar. Eller de som genom sina företag tjänar alldeles för bra på att marknadskrafterna får styra för att se vad som händer utanför Stureplan.

Jag är mycket tacksam för mina möjligheter att skriva krönikor i Land. Det ger mig ett utökat nätverk med människor långt ifrån det Västerbotten och Lappland jag lever i. Ett exempel är en man som skrev till mig för att bekräfta att vi har demokratiska problem på alla nivåer. I det här fallet så handlade hans erfarenheter om en av våra regioner. Hans berättelse vittnar om att när regionen var nybildad för ungefär 20 år sedan så fanns en lyhördhet för landsbygden. Det ordnades dialoger och togs in synpunkter och idéer ifrån dem som lever och bor utanför staden. Men numera så svarar samma region knappt på mejl och gör den det så är det glättiga svar med hänvisning till engelska förkortningar vars verkliga innebörd tydligen skall göra underverk för regionens landsbygdsbefolkning.

Ja, det kan verka tjatigt. Att de flesta av mina texter handlar om upplysning. Upplysning av det verkliga problem vi har och upplysning om att det är vi människor som ofta bär på såväl sanningen som lösningen på landets lokala, regionala och nationella problem. En demokrati i tiden skulle definitivt må bra av att lyssna mer på folket vilket också den senaste demokratiutredningen vittnar om. Malin Ackermanns blogg på Land hittar du här!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen