Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 26 april 2019

Framgångssagan Edsele – varje hot har fått en lösning

Utmana! Hitta lösningar! Ta inspiration! Lands krönikör Malin Ackermann tar kraft från Edsele i Sollefteå och visar att lösningen hittas i att utmana den urbana normen – och hos oss själva.

 Lands krönikör Malin Ackermann vill likt byn Edsele i Sollefteå kommun utmana den urbana normen.
Lands krönikör Malin Ackermann vill likt byn Edsele i Sollefteå kommun utmana den urbana normen. FOTO: TT

Jag tror starkt på möjligheten att utmana urbaniseringen genom att skapa attraktiva livsmiljöer utanför tillväxtregionerna. Mycket kraft alstras när människor bestämmer sig för att gå mot en gemensam riktning och följa en vision – visionen kan få människor att se målet även när det är långt bort.

För en tid sen hade jag förmånen att lyssna till framgångssagan kring byn Edsele i Sollefteå kommun och när jag ser tillbaka på mina anteckningar fastnar mina ögon på ”unga drar unga” samt att det inte finns ”någon annan” som kommer att fixa det. Det vill säga stärka utvecklingen av den egna bygden.

Edseles framgångssaga är sprungen ur det som kunde ha blivit ett elände. Sagan började 1992 när bygdens skola och bank hotades. Då skapades Edsele intresseförening som en plattform för diskussioner och ett behov av en gemensam röst i politiken. Ur detta behov av att samlas kring möjligheter att påverka sin egen livsmiljö finns nu ett rikt föreningsliv som samlar ett genuint engagemang bland byborna. Ett engagemang som allt eftersom har organiserats till att ta ansvar för stora delar av samhällsservicen. Exempel på verksamheter som drivs av byns föreningsliv och medborgarkooperativ är en egen friskola, ett fastighetsbolag, bibliotek och en medlemsägd mack.

Edseleborna beskriver att varje hot om nedläggning har gjort byn än mer sammansvetsad vilket har resulterat i fler lösningar än problem. Det hela är mycket imponerande och på frågan om de har tagit intryck av någon annan bygd svarar de nej, vi har bara jobbat på.

Läs också: Krönika: En demokrati i tiden lyssnar på folket

Nej, Edsele har inte tagit intryck av någon annan men däremot tänker jag att det är till Edsele bussarna med glesbygdsbor borde gå i stället för till Rosenbad för att göra uppror. Jag tror nämligen att skillnaden mellan en by som dör ut och en som lever vidare är just hur man väljer att förhålla sig till hur man har det. Om det är rättvist med tanke på att vi alla betalar skatt är tveksamt. Men livet är inte rättvist. Det vet väl alla?

Det är egentligen ingen sak att utmana urbaniseringen. I grunden krävs eldsjälar samt ett sätt att organisera sig. När man lyckats med det finns möjligheter att hitta finansiering. Och gör man som Edseleborna och låter vinsterna gå tillbaka till bygden kan man dessutom satsa vidare. Edsele är ett gott recept på en levande och glad landsbygd som attraherar inflyttare i en tid då fler och fler längtar till ett icke urbant liv.

Heja Edsele!

Malin Ackermanns blogg på Land hittar du här!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen