Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
krönikor 19 januari 2016

Hej Sverigedemokraterna! Hej då demokrati?

I värsta fall kan frågan om man är för eller emot Sverigedemokraterna, faktiskt handla om att man är för eller emot demokrati. Det skriver krönikören Håkan Steen.

Förr hörde jag sägas att Sverigedemokraterna aldrig kommer att nå riksdagen, sedan att de aldrig kommer att få över tio procent och sedan att partiet aldrig kommer att spela någon viktig roll. Idag är Sverigedemokraterna ett av de tre största riksdagspartierna med ett väljarstöd på cirka 20 procent.

Jag har också hört folk säga att många SD-väljare inte riktigt förstår vad de röstar på, att de röstar på SD för att de är missnöjda med annat.

Men när två av partiets ledande politiker ertappades med järnrör i hand, tappade inte partiet röster. Det blev tvärtom. Och när det I höstas uppmärksammades att SD i Luleå kopierat budgetförslaget från sina partikollegor i Lund och inte ens tagit bort formuleringar som ”skånska landsbygden” såg inte SD-politikerna själva detta som något negativt. Luleås ledande SD-politiker kommenterade saken så här: ”Det spelar ingen roll att ni kritiserar oss. Vi växer bara vi får uppmärksamhet.”

Det som kan uppfattas som negativ uppmärksamhet, tycks i stället bli positiv uppmärksamhet när det gäller SD. Att partiet skulle drabbas negativt om folk förstår vad de röstar på, verkar alltså inte stämma. Väljarna tycks gilla vad de ser och hör.

De ser och hör också en massa annat. I en ledarartikel i Upsala Nya Tidning (151201 ”Partiet som vill riva ned rättsstaten”) listar ledarskribenten tecken som tyder på att Sverigedemokraterna har ”en grundsyn som är oförenlig med de principer som präglar en demokratisk rättsstat”.

Ledarskribenten refererar att SD:s rättspolitiska talesman vill att kriminalvården ska registrera den svenska befolkningen efter nationell bakgrund, inte bara utrikes födda eller utländska medborgare utan också personer som är födda i Sverige och har minst en utlandsfödd förälder.

Skribenten återger också hur en tung skånsk SD-politiker lovat att landets polischefer ska avskedas ”när vi tar makten”, och ersättas med poliser med ”rätt” inställning. Likaså ska SD-politiker ha lovat att ”ta itu” med pressen, och en SD-riksdagsledamot från Uppsala har sagt att framtidsmålet är att övriga partier ska försvinna.

För den som är anhängare till parlamentarisk demokrati är allt detta förstås skrämmande. I en parlamentarisk demokrati får folket i fria val bestämma vilka som ska styra landet. De som får flest röster får mest makt. Efter en i förväg bestämd period hålls nya val och då kan folket rösta bort de som har makten. Till demokrati hör bland annat också mötesfrihet, yttrandefrihet och pressfrihet.

Med tanke på flera SD-politikers ord och handlingar är det inte helt orimligt att tro att de faktiskt kan tänka sig att avskaffa demokratin om de ”tar makten”. Och det finns ingen anledning att tro att deras väljare inte är med på noterna. Ju mer odemokratiskt SD-politiker agerar, desto mer tycks stödet öka.

Så i värsta fall kan frågan om man är för eller emot Sverigedemokraterna, faktiskt handla om att man är för eller emot demokrati. För eller emot fria val. För eller emot yttrandefrihet, mötesfrihet och pressfrihet.

1928 fick nazisterna 2,6 procent av rösterna i det tyska riksdagsvalet. 1932 fick de 37 procent och blev största parti. Den 30 januari 1933 tillträdde Hitler som rikskansler. Den 27 februari upphävde han yttrande- och mötesfriheten. Därefter förbjöds andra politiska partier och fackföreningar. Polisen övertogs av nazister och politiska motståndare internerades i koncentrationsläger.

Hakansteen

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen