Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 23 juli 2017

Ingen tackar ja till ett möte i Ragunda

Hur kan det vara längre från Hammarstrand till Stockholm än från Stockholm till Hammarstrand? Förklara det den som kan! Krönikören Terese Bengard ger några tänkvärda exempel och har en teori om hur det hänger ihop.

 Är det så att tid och avstånd uppfattas på olika sätt beroende på var man är? Terese Bengard tror det.
Är det så att tid och avstånd uppfattas på olika sätt beroende på var man är? Terese Bengard tror det. FOTO: Terese Bengard

Många saker är subjektiva och går inte att mäta. Men två saker som faktiskt är mätbara är tid och avstånd. Men det är ändå så att uppfattningen om dessa två kan variera oerhört trots att de borde uppfattas lika.

Jag har hunnit med avsevärt många tal och anföranden i mitt (korta?) liv. Då är fyra minuter ingenting, det känns som om man knappt hinner börja innan det är slut. Men om du verkligen är väldigt, väldigt kissnödig känns fyra minuter i toakö som en oändlighet. Tiden känns olika lång beroende på situation – men är i realiteten ändå lika lång.

Jag åker väldigt ofta (för ofta) till ”stan”, som för mig är Östersund. Det blir en resa på cirka en timme från min hemort Hammarstrand. När mina barn spelar fotboll är det inte alls ovanligt att vi åker mer än en timme enkel resa för en match. Jag kan åka in till stan för ett kortare möte utan problem. Det är inget konstigt och känns inte så drygt. Men däremot, när stadsborna ska åka ”ut i länet” är det som att det blir en mini-semester eller värsta road-tripen. De måste nästan ha med sig övernattningsgrejer för att klara resan! Så tio mil till stan är kortare än tio mil från stan, beroende på vem som gör resan.

Samma sak gäller resan Hammarstrand–Stockholm. (Vilken jag också gör för ofta, kan tyckas, men som faktiskt måste göras på grund av mitt uppdrag). Det är nämligen så att sträckan är kortare från Hammarstrand till Stockholm än vad det är tvärtom. Det är sant!

Jag bjuder ofta in till möten i Hammarstrand, då jag jobbar här varannan vecka. Det kan vara departement, organisationer eller politiker som vill träffa Hela Sverige ska leva. Ingen har än så länge tackat ja till erbjudandet att mötas i Ragunda – men att träffas i Stockholm går bra. Det är ju kortare för mig att åka dit, än vad det är för dem att åka till Hammarstrand på nått vänsters vis?

En del av detta beror nog på förväntningar också. Om jag förväntar mig att resan ska ta en halvtimme och det tar en hel timme är det supersegt. Men om jag förväntar mig att resan ska ta en timme och den bara tar 45 minuter känns det som en enorm tidsbesparing och som att man fått ”extra tid”.

Så det klassiska ordspråket ”när du har roligt går tiden fortare” stämmer bra. Det är antagligen därför en timme i bilen med vackert landskap som kuliss och en intressant podd i stereon går fortare än 30 minuter på en överfylld tunnelbanevagn med förseningar på grund av driftsproblem.

För mig är det skönt att vara på väg. Det vill säga, när jag åker bil och det hela tiden rullar går det bra. En timme är ingenting. Men om jag skulle sitta fast i en bilkö i en timme, sakta krypa fram bland tusentals andra bilister skulle den timmen kännas oändligt mycket längre.

Att jobbpendla mellan 45 minuter och en timme i storstaden är helt normalt. Men när de som bor där betraktar resan jag gör och jag säger att det är tio mil eller 50 mil (till Stockholm) så tänker de: ”Men herregud, vad långt! Hur orkar du?!” Men om man ska mäta tid är tar det ungefär lika länge att köra tio mil, eller flyga till Stockholm. Att åka flygbuss från Arlanda till city tar längre tid!

Därför tror jag att det är viktigt när vi talar om fördelarna med att bo på landsbygden att vi talar tid och inte avstånd. För uppenbarligen är tid och avstånd relativt.

Terese Bengard är verksamhetschef på organisationen Hela Sverige ska leva och skriver krönikor i Land. Läs också: Här hittar du fler krönikor på Land.se

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen