Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 18 december 2018

Jul, jul! Helgalna jul!

Nej – nu slutar vi skämmas för våra galna jular. Lands Kristina Bäckström pillar kärleksfullt sönder illusionen om det perfekta firandet.

 Somna i soffan är inget nederlag. Erkänn, det är så julen ser ut.
Somna i soffan är inget nederlag. Erkänn, det är så julen ser ut. FOTO: Istock

Jul är en tid som väcker förundran. Det mest förunderliga är att det blir jul, överhuvudtaget.

Jag skissar en snabb bild av hur det kan se ut. För att undvika att någon blir skär om kinderna låtsas vi att det handlar om den påhittade familjen Hjul.

Fredagen före första advent lyser kvarteret upp i en juleljusens vaktparad med perfekt matchade stakar i alla fönster, som om alla hus vore vårdcentraler.

I Hjuls köksfönster hänger en dammig påskkärring. Sent på söndagen dyker fru Hjul huvudstupa in i julpyntslådan och hittar en enda krockskadad pappstjärna.

Till Lucia står mamma och pappa Hjul rört snyftande, när unge herr Hjuls dagisklass sjunger Tipp, tapp. Sonen surar. Han har vuxit ur Nissedräkten och får vara tomte i storasysters röda T-tröja och ett par bruna långkalsonger för ”ingen ser ändå någon skillnad”.

Läs också: Krönika: Ska du också göra korv? Är du riktigt, riktigt säker?

Julgranen kommer i två varianter. Antingen är det en köpt gran med så veka grenar att julkaramellerna viftar ner på golvet, eller så tar man in en topp ur granhäcken på tomten. Den står rak som en fanjunkarstövel men har bara grenar på ena sidan.

När julaftons morgon glimmar panikstädar far. Han röjer en råk från halldörren till vardagsrummet medan lillasyster frågar ”när kommer tomten?” för fjuttonde gången.

Mamma räknar klappar under granen och upptäcker att ett barn fått ett paket mer än det andra. Samtidigt skriker mormor med huvet i kylskåpet ”Rullsylta! Vi har ingen rullsyltaaa!”.

Mor tar en sista tur till snabbköpet. Hon kommer hem med en pressylta till och en likadan plastbil som sonen redan har, fast blå. Julpapperet är slut så bilen slås in i bakplåtspapper.

Som vanligt snöar far in på hur man får till den perfekta dukningen. Julmaten blir därför sen och krockar med Kalle Anka.

Faster tuggar med skrapmärken och senap på kinden. Hon stack fel med gaffeln när hon försökte pricka munnen och se tjuren Ferdinand samtidigt.

Efter maten kivas de stora om vem som ska vara tomte. Morfar är diskvalificerad. Hans stora, vita skägg går inte in bakom tomtemasken. Storasyster förlorar kampen och lommar ut med tomtefejset gömt innanför tröjan. Hon klär ut sig i mammas gamla yllekappa och släpar in en säck julklappar.

Näsan på tomtemasken har klämts in och liknar en liten navel ovanför bomullsskägget.

Läs också: Julens alla tv-program och filmer i SVT, TV3, TV4 och Kanal 5

Sen går det undan. På fem minuter har hon vräkt ut paketen och samtidigt skrämt vettet ur ettåringen, som traditionen bjuder. De vuxna sitter i en ring, som runt en lägereld, och tindrar.

I mitten tronar barnen på en hög med presentpapper och snören.

När det blir sena kvällen sitter liten som stor framför teven och suckar. De är rörande överens om att det är skräp på teve samt att det inte gör något för ”på julen ska man umgås” så de fortsätter umgås framför teven några timmar till.

Alla vet att i morgon börjar mellandagarna. Då behöver ingen laga mat och klä upp sig, knappt bete sig som folk ens.

Man äter rester från julbordet och grymtar runt i pyjamas hela dagarna.

Då kommer julefriden, på riktigt.

Läs också: Krönika: 10 goda råd att inte ge sin kära dotter

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen