Kan roboten skriva åt Land när reportern tröttnat?
Tänk dig en dator matad med ohyggliga mängder information och tips om hur man skriver artiklar. Be sedan om en krönika åt Land. Tryck på knappen och upplev artificiell intelligens!
Det är inte alltid lätt att skriva och vara kreativ. Ibland kan det kännas som att det bara finns en blank skärm eller ett tomt papper framför en, med inga idéer eller inspiration att fånga upp.
Man kan känna sig frustrerad och få fördomar om sin egen förmåga att skapa något värdefullt.
Men det är viktigt att komma ihåg att alla, oavsett om man är en erfaren författare eller bara börjar skriva, kommer att stöta på dessa svårigheter från tid till annan. Skrivkramp är en naturlig del av skrivprocessen, och det finns många saker man kan göra för att hantera den.
En bra idé är att börja med att ta itu med de mindre bitarna av skrivandet. I stället för att försöka skriva en hel krönika, kan man börja med att skriva ett par meningar eller ens bara enstaka ord. Detta kan hjälpa till att bryta den mentala blockeringen och få igång flödet.
Läs även: Så tränar du hjärnan
Lägg nu märke till att texten blir kursiverad. Det är för att markera att det är jag, Håkan Steen, som tar över skrivandet. Den okursiverade texten ovan är skriven av en robot!
För så kan vi idéfattiga och fantasilösa göra nu för tiden när artificiell intelligens och maskininlärning snabbt gått framåt. Jag knappade in på webbsidan chat.openai.com och bad dess robot skriva ”en krönika om svårigheten att skriva och vara kreativ”.
Det gick på några sekunder. På svenska och allt! Här har jag tagit med ungefär hälften av vad den spottade ur sig, och visst är det både läsbart och vettigt?
Företaget OpenAI lanserade den här textroboten, ChatGPT, i november. Uppmärksamhet och oro har följt denna utveckling. Bland annat bekymrar sig skolor och universitet över hur inlämningsuppsatser ska bedömas. Har en elev skrivit, eller en robot? Vem kan man lita på?
Företeelsen används naturligtvis redan kommersiellt. Du ska inte tro att det alltid är en levande människa du chattar med när du kontaktar företags kundtjänster. Ofta är det en robot som fiskar fram svar ur alla data den matats med.
Det är så de funkar, chatbotarna som de kallas. De proppas med enorma mängder fakta och exempel på hur människor uttrycker sig, och nu är de så avancerade att de själva kan skriva längre texter.
Fascinerande! Jag kunde inte låta bli att be om en krönika till, lite mer Landmässig. Här följer en del av uppdraget ”Skriv en krönika om svensk landsbygd”:
Läs även: Så hittar du rätt i naturen
Svensk landsbygd är en viktig del av vårt land och dess kultur. Trots att många har flyttat från landsbygden till städerna under de senaste decennierna, finns det fortfarande många som bor och verkar på landsbygden.
En av de stora utmaningarna för landsbygden är att hålla liv i den lokala ekonomin och att attrahera och behålla invånare.
Många landsbygdsområden har drabbats av försämrade ekonomiska förhållanden och minskad befolkning på grund av att många har flyttat till städerna för att söka arbete och bättre livsvillkor.
Det är viktigt att vi alla tar vårt ansvar för att stödja landsbygden och dess invånare. Det kan ske genom att handla lokalt, att besöka och stödja lokala verksamheter och att engagera oss i lokala samhällsfrågor.
Se där några kloka ord som mycket väl kunde ha skrivits av en präktig krönikör. Men jag lovar här och nu att inte ta hjälp av robotar i mina krönikor framöver, hur svår krampen än är. Och jag lovar att alla dessa kursiva ord är mina.
Men sånt kan säkert även robotar lova.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.