Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 14 september 2018

Körkortsprov för äldre? Nej – men för unga män!

Ta det lugnt i trafiken, så går det bra. Vissa tar det lugnt, men tyvärr inte de som borde göra det. De skyller på andra.

 Kör bilen framför för sakta? Måste du om till varje pris, för att du kör "bättre"? Kanske dags att fundera på din lämplighet som bilförare.
Kör bilen framför för sakta? Måste du om till varje pris, för att du kör "bättre"? Kanske dags att fundera på din lämplighet som bilförare. FOTO: Istock

Läste nyligen i Land att unga bilförare tycker att äldre bilförare bör göra nytt körkortsprov. Försäkringsbolaget If hade beställt en undersökning om saken.

Och varför skulle äldre behöva ta körkort igen? Just den frågan såg jag inte formulerad, men underförstått anses tydligen bilförare fungera sämre i takt med att åldern stiger. Gubbar och gummor bakom ratten skulle vara säkerhetsrisker.

Jag har kört bil i många år och det blir åtskilliga mil varje månad i både stad och på landsbygd. Det jag vill säga är att jag har sett en del.

Läs också: Undersökning visar – yngre vill att äldre gör körprov

Ibland hamnar jag bakom bilar som ligger under hastighetsbegränsningen. Jag kör sällan om ifall det inte dyker upp en sån där omkörningsfil i vägens mitt. Då brukar jag av nyfikenhet kasta en snabb blick på föraren.

Nästan alltid är det fråga om en kvinna eller en äldre man.

Är dessa bilförare säkerhetsrisker? Inte i min bok.

Jag har också läst många ilskna inlägg i Facebook-grupper om såna här ”bromsklossar” och hur farliga de skulle vara. Genom att köra 65 på en 70-väg ”tvingar” de andra bilförare till omkörningar. Tvingar?

Är då dessa bilförare säkerhetsrisker, alltså de som hetsar alldeles bakom och tar minsta chans att braka förbi?

Definitivt.

Läs också: Krönika: Krönika: ”Varför måste ni köra så fort?”

Någon kanske tycker att jag överdriver, men jag har själv upplevt detta många gånger. Om jag själv kör något under vad skyltarna anger bildas ofelbart en kö bakom mig med närmaste bil bara några meter bakom.

Det spelar ingen roll om jag gasar upp i 70 på en 70-väg och 90 på en 90-väg. Jag är ändå som ett trögt lok i ett godståg med många vagnar. Och jag har med hjärtat i halsgropen bevittnat många huvudlösa omkörningar.

Ibland har jag hunnit få en skymt av föraren. Det är aldrig äldre personer och det är aldrig kvinnor.

Läste dessutom i Vi Bilägare att män i åldersgruppen 18-24 är kraftigt överrepresenterade i statistiken för singelolyckor, och för återkallade körkort.

Läste också på NTF:s hemsida att hög hastighet är den enskilt allvarligaste orsaken till ökade olycksrisker.

Läs också: Så ska du köra i en rondell

Ja, jag läser och läser. Nu måste jag samla tankarna lite. Kanske blir det lite generaliserande här, men jag tror inte att jag är helt ute och cyklar.

Yngre personer pekar alltså ut äldre personer som säkerhetsrisker och att de bör genomgå förnyade körkortsprov. I försäkringsbolagets undersökning vill nästan 70 procent i gruppen 18-34 år att äldre (över 75 år) bör förnya körkortsprovet.

Men det är yngre personer, och framför allt unga män, som kör för fort och tar risker. Det säger statistiken och det har jag själv, visserligen på ovetenskaplig grund, kunnat observera i trafiken.

Åter till Vi Bilägare där jag läste vad Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen, säger:

”Den stora riskgruppen i trafiken är de unga och inte de äldre som man kanske skulle kunna tro efter mediernas rapportering. Äldre förare är betydligt mer sällan inblandade i olyckor än unga förare. Det beror på kunskap, erfarenhet och på förmåga att anpassa körningen efter de egna förutsättningarna.”

Äldre bilförare är helt enkelt INTE överrepresenterade i olycksstatistiken. Förresten har läkare plikten att anmäla om en patient inte längre är lämplig som bilförare. Det tycks räcka långt när det gäller äldre.

Men vad ska vi göra med de yngre männen? Låta dem ta om körkortet förstås.

Läs också: Krönika: Varför inte blinka när du svänger?

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen