Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 27 november 2017

Krönika: Älgen attackerade – och bevakar mig ännu

 Bara tre meter från min ytterdörr markerade älgen sin närvaro. Vad kommer härnäst? Och är detta bara för att jag hade älgens kompis med i en bok?
Bara tre meter från min ytterdörr markerade älgen sin närvaro. Vad kommer härnäst? Och är detta bara för att jag hade älgens kompis med i en bok?

Det blev en bok till slut. Ända sedan tonåren har jag velat skriva en. Inte är det en tjock roman med nobelprisvarning, men ändå. En smålarvig sak med intervjuer av skogens djur får duga. Bilderna är ju fina i alla fall.

Men kanhända inser jag inte vilken hård litterär värld jag vågat mig in i, och vilka tår jag riskerar att trampa på. Eller klövar närmaste bestämt.

Ett av djuren i boken Intervjuer med skogens djur (psst, finns att köpa i Land Shopping) är en älg. Det avsnittet, fast i något enklare version, har redan gått i Land och efter den publiceringen hände inget uppseendeväckande. Enstaka läsare hörde av sig och vittnade om en stunds trevlig läsning. Man bugar.

Själva intervjuoffret reagerade dock inte den gången. Det gör intervjuoffer ibland. När de plötsligt får se sina ord i tryck hör de av sig och bedyrar att ”så sa jag aldrig!”. I värsta fall blir det gnäll.

Men vad som hänt nu är långt över gnällnivå, och jag stod helt oförberedd.

Läs också: Skogens djur ger svar på tal i ny bok

Tryckningen av boken var just igång och jag hade själv intervjuats och filmats i PR-syfte. Försäljningen var inte inledd, men tydligen hade bokens innehåll läckt ut ändå. Åtminstone till vissa.

Hur ska jag annars förstå den senaste veckans dramatik?

Klockan halv sju en vardagkväll var jag på väg hem från bussen. Gångvägen mot min radhuslänga låg i halvmörker. Strax före mig gick en annan man och vi vände båda blicken mot ett stort buskage intill vägen, där det plötsligt prasslade och knakade.

Vad kunde det vara? En människa som förirrat sig in där? Ett rådjur?

Icke! Bara ett par meter från oss störtade en älg ut och tog omedelbart sikte på mig. Jag hann inte ens tänka ”vad gör jag nu?”. Jag bara gjorde.

Alltså kastade mig åt sidan för att undkomma älgens klövar, sprang några meter med det massiva djuret efter mig, rundade buskaget och vräkte mig in bland snåriga grenar som räckte mig upp till hakan.

Läs också: Krönika: Därför måste vi sitta vid lägereldar

Till min räddning, visade det sig, för älgen stannade utanför de täta buskarna och glodde på mig från tre-fyra meters håll. Lyckligtvis tycktes den inte vilja återvända in i trasslet.

Vad hade den gjort därinne? Varför hoppade den fram just när jag kom? Och varför blev just jag attackerad och inte den andra killen? Älgen låg i bakhåll, det finns ingen annan rimlig förklaring.

Och varför hände detta nu? Jag har ju aldrig blivit angripen av älg förut? Den hade förstås fått nys om boken, och fått för sig att jag gjort narr av dess kollega. Kanske surnat till för att jag kallade djuret ”en stor kluns”. Det finns ingen annan rimlig förklaring.

Man må grunna. Man må tvivla. Det gjorde jag ett par dagar, på något sätt ändå upplivad av denna häftiga naturupplevelse. Inget djur har attackerat mig förut. Jo, min frus hamster bet mig i pekfingret en gång.

Men i lördags morse slutade jag tvivla på att älgen verkligen är ute efter mig. När jag gick ut för att hämta morgontidningen såg jag en stor spillningshög strax utanför dörren. Markeringen kunde knappast vara tydligare:

”Jag vet var du bor.”

Läs också: Håkan Steens krönika om fartdårar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen