Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
krönikor 20 december 2016

Krönika: December, denna intensiva månad....

December är månaden då allt ska hända! Vad bra då att Joel Linderoth har allt samlat i ett dokument som uppdateras året runt. Men funkar det verkligen? Läs hans krönika om december och se efter....

FOTO: Istock

Jag har ett dokument i min mobil, en anteckning där jag under hela året skriver ned idéer och tankar om december. Anteckningen kallas enkelt för december och den är indelad i flera delar så att jag ska kunna hålla koll på allt. För december är en månad att hålla koll på.

Under julkortsdelen står namnen på de som jag inte vill missa att skicka julkort till. Familjen i Frankrike som vi en gång bytte boende med. Mina tidigare kollegor från tidigare jobb som jag träffar alltför sällan men saknar så mycket. Och de där släktingarna som är kära men inte nära. Alla står de uppräknade, alla ska de få julkort.

Alla konserter uppräknade

Under sångfliken står barnens alla konserter uppräknade. Och alla deras repetitionstider. Och var de ska vara. Med tre barn och fem körer så blir det en del tider och kyrkor och kläddetaljer som ska hållas koll på. Allt står i dokumentet.

Under skolfliken står allt det där som har med skolan att göra; kom ihåg-memon om presenter till lärare, tider för avslutningar, meddelanden om matsäck till skridskoutflykten och allt annat. December är även i skolan en intensiv period.

Det är i december det händer liksom.

Inga klagomål inte

Inte nog med att det är månaden som har en jobbintensitet utöver det vanliga och att det är månaden med den klassiska julplaneringen i stort och smått, det är också alla avslutningar och kalas. Teateravslutning, handbollsavslutning, fotbollsavslutning och bok-klubbs-avslutning. Och så glöggfester, grötfester, julfester och kanske några kompisfester – alla ska de infalla i december, de som inte har hunnits med under året måste hinnas med i december.

Nej! Jag klagar inte! Jag konstaterar bara faktum… Och jag gör det stillsamt och ganska nöjt.

Och eftersom jag har allt nedtecknat i det där dokumentet i mobilen så….

Dessutom – en stor födelsedag!

Sedan är det där med M:s födelsedag också. M är den älskade hustrun och eftersom hon fyller år 2 dagar före julafton så är det lite extra speciellt. Nåde den som kommer med julpapper på födelsedagspresenten. Ve den som plockar fram julmust eller julmusik på födelsedagsmiddagen, den får en sträng blick från mörkare regioner slängd efter sig.

Och om någon ens skulle antyda att vi kan väl slå samman jul och födelsedag och bara fira alltihop på samma gång, då skulle någon förmodligen åka ut med öronen före. Om jag skulle antyda något sådant, då skulle äktenskapet genomgå en prövning av sällan skådat slag. M:s födelsedag skojar man inte bort, den är – precis som julafton – helig.

Så det är tur att jag har det där dokumentet. Tur att jag under året skrivit ned presentförslag, julklappsidéer, klockslag och klädinstruktioner så att jag har koll. Så att jag vet vad som gäller.

Börja tidigt – hinn med allt!

Dock, till nästa år ska jag se till att läsa igenom det lite tidigare. 1 december kan vara en betydligt bättre tidpunkt för en noggrann genomläsning istället för den 18 december.

Börjar man så tidigt så finns nämligen chansen att man hinner med allt som man ska istället för att, som alltid, hamna på efterkälken. December är månaden då allt ska hända och då vill man inte hamna på efterkälken!

Till nästa år ska jag öppna dokumentet den 1 december. Då kommer det bli ordning!

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen