Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
krönikor 4 april 2017

Krönika: Lilla snigel akta dig, akta dig väldigt noga...

Vårens första snigel är siktad och Lands Kristina Bäckström vill redan nu varna för följderna. Så här kan det gå när en annars fridsam odlare frontalkrockar med en spansk skogssnigel.

FOTO: Istock

Svala sensommarkvällar syns ett underligt fenomen i min trädgård. Jag berättar redan nu så att ni hinner ladda mentalt inför synen.
I kvällsljuset linkar en blek gestalt under träden, kutryggig med en rostig fogsvans i ena näven. Den skuttar till lite snett ibland på ena foten och hugger med sågen i gräset.

Mumlandet är kanske det som oroar allra mest, det är en oartikulerad ström av kletiga bokstäver. Orden har sedan länge gått förlorade.
Förbipasserande som sett den svär på att figuren dreglar ur ena mungipan men det finns inga dokumenterade bevis.

Det är svårt att tro att det ska gå så illa. Allt börjar med en beskedlig upplysning tidigt om våren. Någon har sett den första snigeln.
Det brukar vara en brun och seg rackare, inte mycket till hot och som alla andra fritidsodlare börjar jag fridsamt planera för årets attack.

Första åren köpte jag gröna snigelpellets. Man strör dem runt tomtgränsen så kommer inget in, lovade en av grannarna.
Pytt, säger jag. Tidiga morgnar kunde man se en trögt flytande ström av bruna kroppar halka i sitt eget slem, från skogskanten och över vägen, tvärs över pelletshögarna och ner mot mina odlingar.

Plocka dem tidigt, sa någon annan, och jag plockade alla. Alla utom en som utan att dröja i sitt glänsande spår körde med öppet gap längs raden med nyss uppkomna morötter. Hjärtblad efter hjärtblad matades in i det vassa gapet.

Plocka dem sent, fick jag höra, och jag gav mig ut i mörkret. Dillen stod decimeterhög men hade små, grå krokar högst upp. Det var snigelbarn som mejade ner de späda skotten uppifrån och ner. Så fort jag närmade mig krampade de små snigelkropparna till kulor, föll ner i jorden och försvann.

Vattna med nematoder, sa experterna, små odjur som äter upp snigelns barn inifrån. Jag köpte dyra preparat och strilade över odlingarna. Snigelbarnen i lådan såg jag inte mer men nya, vuxna exemplar slemmade in över lådkanterna och tog över.

Ställ ut fällor med öl och plantera tagetes, fick jag höra. Trädgården förvandlades till ett snigelpartaj med tveksam effekt. Visst drunknade en och annan snigel i ölen men i den maltdoftande sommarkvällen drog tagetesblommorna mest.
Varje blomma var en glad matkarusell med sniglar på. De åkte runt, runt och slickade i sig av kronbladen som glada ungar slickar glasyren av wienerbröden.

Just där och då var det något som brast inuti den civiliserade människan. Nu var det personligt. Jag satte mig vid datorn och i det kalla blå skenet från skärmen kunde man se hur den ena mungipan började hänga en aning.
Mördarsnigeln är kannibal, läste jag. Varje död snigel är en annan snigels middag, mumlade jag frånvarande för mig själv och linkade ut i trädgården.

En rostig gammal såg blev mitt nya vapen. En, två, tre… fjorton… trettiotre… Av på mitten!
I början räknade jag offren, siffrorna klibbade med tiden i gommen. Furtitschö… fjttschy…fjttjjh…
När de blir för många får vissa ett kletigt slut under stöveln. Hopp, splutt.

Jag flinar snett, hoppvickar vidare i skymningen och smider nya planer.
En bekant har berättat att man kan förse odlingslådornas överkant med metalltrådar kopplade till ett batteri. Snigeln kommer och… bzzt.

Så om ni hör något som sprakar i kvällen, kanske doftar lite surt. Oroa er inte, för det är inget farligt alls.
Fortsätt förbi bara, här finns ingenting att se. Bzzzt!

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen