Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 9 februari 2018

Krönika: Lugn vedbyråkrater, ni har missförstått alltihop!

Det är inte lätt att vara byråkrat. När nya regler för eldstäder ska införas börjar det komma vedträn i posten. Lands Kristina Bäckström lugnar med några rykande heta fakta om vedspisupproret.

 Varma hälsningar till alla byråkrater som fått saker om bakfoten.
Varma hälsningar till alla byråkrater som fått saker om bakfoten.

Nej, snälla söta lilla Boverket. Nu har ni fått allt om bakfoten. När vedeldare från hela landet hytter med sina sotade nävar över Boverkets senaste förslag är det inte för att de tror att reglerna stryper spjället till all vedeldning i morgon dag.

Och när det säger ”klonk” i bostadsministerns brevlåda är det vedträn som landar där inne men det gör de inte för att se hur sjutton man diarieför en bit kluven björk.

För alla centralbyråkrater i alla regnbågens färger reder vi ut saken en gång för alla. Det är ju synd om de skulle behöva oroa sig i onödan.

Vi tar det punkt för punkt

1. Folk som eldar i vedspisar tror inte att alla eldstäder är lika bra. Att elda i något som mest påminner om en konservburk direkt kopplad till skorstenen med ett rakt rör är ingen bra idé. Det finns bättre sätt att grilla en kråka.

När EU skärper kraven för utsläppen från nytillverkade spisar, pannor och kaminer regleras inte eldstäderna som säljs på andrahandsmarknaden eller de som plockas in från lador och förråd för att få ett nytt liv.

Riktigt usla kaminer från grannländer som infört hårdare regler riskerar att dyka upp på vår sida av gränsen. Inte bra. De flesta tycker nog att de sämsta spisarna bör tas bort men inte till vilket pris som helst.

En god byråkrat kan säkert hitta ett sätt att skilja mellan antika gjutjärnsskatter och kakburkar med skorsten.

Läs också: Kamindoktorn: Jag är inte orolig för de nya vedspisreglerna

2. Oron för den antika vedspisens framtid är inte på låtsas. De nya reglerna innebär att det blir i stort sett omöjligt att bevisa att en gammal spis håller måttet. Det står till och med klart och tydligt i Boverkets egen rapport.

Jag citerar direkt ur Boverkets förnämliga skrift ”Regelefterlevnad vid byte av fastbränsleanordning”: ”Svårigheten att inför byggnadsnämnden verifiera kraven för begagnade pannor och rumsvärmare skulle i praktiken kunna leda till att installationer av produkter från andrahandsmarknaden omöjliggörs.”

3. Protesterna beror inte på att folk vill bestämma allt själva. Men visst skulle de vilja ha ett ord med i laget.

När Boverket utredde hur stort problemet med eldstäder i andra hand är skriver de själva att det handlar om gissningar. Uppskattningarna gjordes tillsammans med de företag som säljer och installerar nya spisar, inte tillsammans med människor som älskar gamla hus och jobbar med byggnadsvård.

4. Folk som protesterar gör det inte för att de är snåla. Där emot vill de inte betala för saker som inte har effekt.

Boverkets förslag innebär att i stort sett alla byten ska anmälas till kommunen och den som vill sätta in en antik eldstad måste både betala bygganmälan och en hel hög med dokumentation för att ens få ställa frågan.

Sedan tycker nog de flesta att kommunerna behöver bättre skäl än bara gissningar för att lägga pengar på mer byråkrati.

5. De som eldar i sina vedspisar är varken gammalmodiga, korkade eller bakåtsträvare.

Jag må vara hur lite eller hur mycket miljöpartist som helst. Här om dagen var det vedspisdebatt i riksdagen och bostadsminister Peter Eriksson överraskade.

Bostadsministern förklarade att vedeldning är jättebra, något han verkligen stöder, men att vi i dag inte har några tanter som kan gå i köket hela dagen och peta in ett vedträ i kvarten.

Ridå.

Läs också: Vedspisupproret postar ved i protest

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen