Krönika: Min själsliga tatuering – jag vill bringa hopp och mod
Lands krönikör Malin Ackermann delar med sig av tankar om sin kamp. En kamp som ursprungligen var personlig men som kom att handla om att förena goda krafter och att skapa ett kit som lyfter hela samhällen. Nu har hon blivit kampanjgeneral för nybildade föreningen Landstormen.
Det här, mina vänner, är en krönika med personlig prägel. Det går nämligen inte att bortse från att berätta lite mer om vem jag är när jag ska förklara att jag numera titulerar mig som kampanjgeneral för Landstormen.
Att jag var frontfigur i att stoppa centraliseringen av statliga myndigheter är numera en del av min och andras historia. Men att jag samma år som vi vann kampen drabbades av bröstcancer och därmed fick chans och anledning att ompröva en del här i livet är min egen berättelse. En berättelse som ledde till att jag sa upp min anställning för att värna min hälsa, utveckla mitt skrivande och ge allt jag har i frågan om det kluvna Sverige. Jag gjorde som en förebild till mig, Sara Lidman, uttryckte i en av sina böcker:
”Har man en gång fått klart för sig vad ens liv handlar om ska man vara där och kämpa. Med hela sitt väsen.”
Läs också: Krönika: Debatten om landsbygden börjar äntligen hetta till
Mitt liv handlar om att bringa hopp och mod i människor och att förena goda krafter. Det fick jag med mig likt en själslig tatuering efter att hållit i kampen. En kamp som utvecklades till en massiv folkrörelse som främjade relationen mellan medborgarna, näringsliv, kommun och stat. Den skapade ett kitt som ökade attraktiviteten och gemenskapen i bygden, vilket i sig är svårt att sätta värde på.
Den lyfte hela samhället och minskade polarisering genom att öka respekten mellan medborgare, samhället och staten. Den fick oss att må bättre och känna hopp inför framtiden. Det var magiskt att vi var så enade och det bevisar att vi är starkast när vi är jämlika.
Läs också: Krönika: Vårt lands unika värden nedprioriteras
Med den känslan gick jag med på att ta på mig rollen som kampanjgeneral för Landstormen. Vart det leder när det gäller min egen historia återstår att se och det är heller inte viktigast för mig. Viktigast är vad vi kan göra tillsammans. Alla vi som är trötta på att känna oss mindre värda. Vi som inte har lika rätt till trygghet, vård och omsorg och som kämpat med att rädda kvar service och arbetstillfällen på vår ort. Alla vi ska nu förena oss i en rörelse som inte går att skaka av. En som växer och dröjer sig kvar. Det är nämligen dags nu att skapa ett lugn och en framtidstro i hela vårt land. En framtidstro för unga som vill bo kvar eller flytta tillbaka till sin hembygd. En känsla av trygghet för företagen att fortsätta investera och satsa utan att riskera neddragningar i samhällsservice och infrastruktur som ökar svårigheterna att rekrytera och planera för framtiden. Nu är det dags att vi skapar ett kitt som andas solidaritet, delaktighet och öppenhet som håller borta splittrande krafter som gett fäste i andra delar av Europa. Läs också: Regeringen satsar 700 miljarder på vägar och järnvägar
Landstormen är en nybildad förening som syftar till att samla alla goda krafter och uppror som finns ute i vårt land och fungera som en paraplyorganisation. Tanken är att skapa en rörelse som likt miljörörelsen med idogt och konstruktivt arbete lyckades göra miljöfrågan till en aspekt i politiken nå en kursändring i svensk politik som vänder regionala klyftor.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.