Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 1 oktober 2017

Krönika: Stopp på den statliga flyttkarusellen?

Regeringen pratar om "utlokalisering" av jobb till landet när flera statliga myndigheter lämnar storstäderna och etableras annorstädes. Lands krönikör Terese Bengard reflekterar över varför det finns oro kring denna förändring.

När jag flyttade till Hammarstrand 1999 fanns både försäkringskassa, poliskontor och arbetsförmedling på orten. Tillsammans erbjöd de viktiga arbetstillfällen. Andra jobb skapades också kring lokaler, städning, handel, mat med mera.

I dag när jag går längs Centralgatan huserar privata företagare i Försäkringskassans tidigare lokaler. Polisen har satt upp en ”stängt”-skylt på dörren och arbetsförmedlingen dragit ner på personal successivt. Folk har blivit tvungna att sluta eller flytta till jobben i stan.

När jag var kommunalråd var en av våra stoltheter i länet Trygghetens hus där SOS alarm, polisen, ambulansen och räddningstjänsten (kommun, landsting och stat) jobbade tillsammans sida vid sida. Det var smart att samordna deras verksamheter eftersom de är så nära kopplade till varandra. Sedan skulle polisen omorganisera och SOS alarm flytta till Umeå. Följden blev att detta goda samarbete slogs sönder.

Detta har skett på ett otal tätorter i hela landet under de senaste 20 åren. Sakta och säkert har statliga jobb omlokaliserats till större städer. En del har försvunnit. Men många, väldigt många, har också tillkommit. Dock inte i Hammarstrand eller liknande orter.

Sedan 1995 har Stockholm, Göteborg och Malmö fått flest nya statliga jobb. Antalet statliga jobb i Stockholms län har ökat med närmare 12 000 (mellan 1995-2015).

Då flytt från och nedläggning på mindre orter skett på ett smygande sätt och de nya statliga etableringarna i storstäderna inte basunerats ut har det inte uppstått någon större diskussion.

Men nu när 500 arbetstillfällen ska, som man säger, ”utlokaliseras”. Ut från vad kan man fråga? Omlokalisera är väl bättre eller ännu hellre; nyetablera då dessa jobb en gång numerärt funnits på andra orter än Stockholm. Ja, då blir det stora protester.

Man hävdar att kompetens går förlorad och att det kommer kosta miljoner. Och det är sant, vid en flytt av jobb uppstår perioder när effektiviteten blir lidande. Människor är oroliga och arga. Men var fanns dessa protester när de statliga jobben försvann från mindre orter på landsbygden? Då den kompetensen gick förlorad? Då var det en lokal fråga. Ett individuellt problem.

När det sedan gäller kostnaderna är det oerhört kostnadsdrivande att lägga statliga jobb i redan överetablerade storstäder där lokaler och allt annat kostar mer. Men, det är det heller ingen som vill prata om.

Det är klart att det skulle ha varit mycket bättre att redan från början etablera de 12 000 nya jobben på andra ställen än i Stockholm. Men någonstans måste vi börja ändra på det här sättet att tänka. Man tar nu myrsteg och återskapar 5 procent av de förlorade jobben. Men ingen av dessa är placerade på den renodlade landsbygden. Än så länge. Jag hoppas att man kan börja tänka annorlunda.

Digitaliseringen ska inte vara en one-way-street. På samma sätt som man kan nå tjänster på distans från landsbygden måste man kunna göra det från städerna. Och då kan jobben lika gärna finnas på landsbygden. Jag hoppas att den statliga flyttkarusellen får ett slut och vad vet man, en dag kanske jag kommer kunna gå förbi en nyöppnad arbetsplats med statliga jobb på Centralgatan i Hammarstrand.

Läs också: Landsbygden är bra att ha – på sommaren.

Sveriges faktiska verk och myndigheter

Kanske finns det tips på fler att omlokalisera?

Bokföringsnämnden (Stockholm)

Centrala etikprövningsnämnden (Stockholm)

E-hälsomyndigheten (Stockholm)

Exportkreditnämnden (Stockholm)

Forskarskattenämnden (Stockholm)

Havs-och vattenmyndigheten (Göteborg)

Medlingsinstitutet (Stockholm)

Myndigheten för delaktighet (Sundbyberg)

Myndigheten för kulturanalys (Stockholm)

Sanningsministeriet (Stockholm)

Rymdstyrelsen (Solna)

Myndigheten för tillgängliga medier (Stockholm)

Nämnden för hemslöjdssfrågor (Stockholm)

Regionala etikprövningsnämnden (6 orter varav en Stockholm)

Skiljenämnden i vissa trygghetsfrågor (Stockholm)

Statens nämnd för arbetstagares uppfinningar (Stockholm)

Trafikanalys (Stockholm)

Polarforskningssekretariatet (Stockholm, snart i Luleå)

Krönika: Ingen tackar ja till ett möte i Ragunda

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen