Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
krönikor 21 mars 2017

Krönika: Trädgårdskramp? Odla din inre unge i sommar!

Släpp prestationskraven och vägra räta rader i rabatten. Lands Kristina Bäckström låter sin inre jäntunge slå en jordkladdig näve i bordet. Här ska odlas, tjolahopp!

FOTO: Istock

Känner du dig misslyckad i själva groddavdelningen? Brukar du gömma vissna projekt bakom gardinerna och harkla dig generat när andra bubblar om sina fantastiska gödslingsprogram?

Var inte ledsen. Du är inte ensam, även om det känns så.

Det passar sig inte med falsk blygsamhet. Jag vet en fruktansvärd massa om hur man sköter krukväxter och jag har koll på bredsådden. Jag vet hur högt en morotsfluga kan flyga och kan till och med koka ihop min egen startkultur för bokashi.

Smaka på den du! Bokashi är en kompostens version av surkål och jag skulle kunna prata mjölksyrat köksavfall och hur länge som helst.

Samtidigt som munnen skulle gå ”blaha, blaha, anaerob nedbrytning, blaha, cellulosa, blaha, lakvatten” så fnissar en liten jäntunge med jordkladdiga nävar i mitt bakhuvud.

Jag ser såna som mig överallt, åtminstone tror jag det. Ofta är de medlemmar i fina forum på nätet där man diskuterar hur en formell potager ska anläggas och lägger upp bilder på en pergola översållad med underbart blåregn. Precis som jag.

Ibland ser jag nybörjarodlare fråga hur man ska göra för att det ska bli rätt och svaren dröjer inte. De får veta att ljusgroende frön ska läggas på jordytan utan täckning och att man ska välja krukjord av god kvalitet. Jag nickar, hummar och håller med.

Samtidigt, hemma hos mig, är det den där lilla jäntungen som sköter cirkusen och resultatet blir där efter.

Vartenda odlarår börjar likadant. I det bleka vinterljuset pillar jordiga fingrar i blomkrukorna. En saligen avsomnad tomatplanta står och risar sin svarta plastkruka. En bit bort, ta vägen via några vingliga pelargoner, trycker ett tappert gyllenbär i sitt jordiga bo.

Där pillar jag ner några rädisfrön jag hittat i en tummad påse och en näve gula ärtor. Plopp, plopp, plopp.

En blå kattlåda fylld med jord av sämsta kvalitet går under namnet eko-systemet. Det har varit igång i fem-sex år nu och där bor lite av varje. En frösådd pelargon samsas med en tomatplanta, lite ogräs, en gammal rädisa, solrosgroddar och några avhuggna purjolöksrumpor som skickar upp sina teleskop av gröna blad.

Ibland kastar jag dit lite maskkompost fast oftare är jag där och letar smågodis att lägga på smörgåsen.

Allt eftersom våren fortskrider leker den lilla jäntungen vuxen och sår ”på riktigt”. Stänglarna kommer upp tillsammans med en sky av sorgmygg. Lika ofta som sådden hittar vägen upp kommer något ondskefullt svampkräk och fäller stänglarna.

Jäntan jagar mygg med dammsugare och svär. Jämrars piller å pulver!

När experterna föreslår speciell växtbelysning sliter hon ut julgransbelysningen ur förrådet och radar upp ljusen i parad runt sålådan. Går det så går det.

I rättvisans namn ska sägas att vi samodlar en aning när våren börjar komma. Det är jag som ritar en plan på rutigt papper över vad som ska sås i växthuset, jag steriliserar krukjord i ugnen och beställer fröer på nätet.

Det är jäntungen som pillar på tangenterna så att det bara råkar komma med en påse grekisk lövkoja igen. Den blomman är fullständigt meningslös i dagsljus, blek och tanig. I augustikvällens mörker sitter jäntungen i vått gräs, naturligtvis utan galonbyxor, och glor på de bleklila stjärnorna som lyser i dunklet. Doften är så underbar att vätan i byxbaken går henne fullständigt förbi.

Tänk på det när nästa besserwisser i odlarsvängen långföreläser för dig om korrekt beskärning av pelarträd. Kanske skymtar en jordig liten unge bakom draperierna av tvärsäkra fakta, en liten skvätt till unge med kladdiga knän och en blöt byxbak.

Vi får hoppas det. För utan de där glada kladdbarnen skulle ingen, ingen orka odla ”på riktigt”.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen