Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 4 januari 2022

Maten har alltid en osynlig prislapp

Att handla billigt är att handla dyrt. Det menar Lands krönikör Johannes Cullberg som menar att vi konsumenter kommit alldeles för långt bort från den faktiska matproduktionen och det är farligt.

 Johannes Cullberg
Johannes Cullberg FOTO: Kate Gabor

Jag läste nyligen att en del konsumenter anser att den hållbara maten är för dyr och att det därför är bättre att handla icke-hållbar mat.

Vilket nys säger jag!

Det är i och för sig ingen nyhet att alla vill ha så billig mat som möjligt men någonstans känner jag att vi faktiskt måste förstå att det alltid finns en annan ”osynlig” prislapp som någon (läs djuren, bönderna, planeten och faktiskt vår egen kropp) måste betala.

Kött och andra animaliska proteiner är bra exempel eftersom de oftast har det högsta kilopriset av matvarorna vi handlar. Här blir skillnaderna stora mellan ”billigt” och ”dyrt” och tyvärr faller oftast alla andra argument bort när styck- eller kilopriset sticker i väg. Och då faller även argumentet för att agera hållbart bort och det är ett stort problem.

Det största problemet tror jag är att vi har kommit så långt ifrån den faktiska livsmedelsproduktionen att vi inte längre förstår att uppskatta skillnaderna mellan svenskt kött och importerat kött – kött som föds upp och slaktas långt bort från Sverige och sedan fraktas tusentals mil innan det landar i våra butiksdiskar. Egentligen säger det sig självt att det är vansinne att välja kött från Sydamerika eller Australien eller USA när det finns svenskt kött i samma butik.

Vad är det då du stöttar när du väljer ett lägre pris? Det varierar ju per produktionsland men i stora drag gynnar man:

1. Överdriven antibiotikaanvändning.

2. Skövling av regnskog – för att skapa ny betesmark med tillhörande stora CO2-utsläpp.

3. Intensiv besprutning av nya marker – förödande för den biologiska mångfalden.

4. Sämre djurvälfärd.

5. Transporter över halva jordklotet – helt i onödan.

Vi har kommit alldeles för långt bort från produktionen i dag och vi ser bara en skiva kött i köttdisken med ett pris på. Om fler förstod konsekvenserna av produktvalen i butik skulle nog många avstå från den extra importerade köttbiten och i  stället äta något annat för att kunna njuta av både god smak och gott samvete när de väl åt sitt (svenska) kött.

Man skulle kunna avfärda det här och säga att det är ett lyxproblem, för ”jag har faktiskt inte råd att äta dyrt kött och jag måste ju få äta kött så ofta jag vill”.

Men jag tycker faktiskt inte det.

Vi har alla ett ansvar för att äta mindre ”fulkött” och även att slänga mindre mat.

Jag ser det som mitt ansvar att försöka utbilda och inspirera så att vi blir fler som väljer bra kött från svenska gårdar. Då blir det fler bönder som får ekonomi i sin produktion där det faktiskt lönar sig att satsa på hög kvalitet och djurvälfärd.

Summan för alla osynliga prislappar som vi tror att vi inte betalar hopar sig och vi betalar redan priset.

/Johannes Cullberg

Fakta: Johannes Cullberg

Johannes Cullberg är entreprenör inom hälsosam mat och hälsa och har bland annat varit med och startat mataffären Paradiset.

Hans passion för bra, svensk mat är stark och du kan följa honom genom hans inspirerande instagramkonto @johannescullberg, podden Vägen till paradiset och på Youtube där kanalen heter Hälsotipset av Johannes Cullberg.

Johannes Cullberg är 47 år och bor i Stockholm tillsammans med sin fru och två barn.

Prenumerera på Land

Foto: Kate Gabor

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen