Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 24 januari 2019

Mitt ute i ingenstans – OCH mitt i händelsernas centrum

Vad är ingenstans och vad är centrum? Katarina Bergner Åhlén skriver om hur det som är inget också kan vara allt. Läs hennes fantastiska kärleksförklaring till sin plats på jorden.

På SVT härom veckan åkte (det underbara) paret Mandelmann skidor i härjedalska fjällvärlden. Gustav utbrast lyriskt hur vackert och fantastiskt det var där ”mitt i ingenstans!”.

Jag tror inte att Gustav Mandelmann menade att nedvärdera, jag gissar att han menade att det var för honom ovant långt till nästa större ansamling människor. Men han satte fingret på ett fenomen som jag funderat över genom livet.

 Vad är obygd och vad är centrum? Katarina Bergner Åhlén ställer frågan i sin text om sin plats på jorden.
Vad är obygd och vad är centrum? Katarina Bergner Åhlén ställer frågan i sin text om sin plats på jorden. FOTO: Sandra Lee Pettersson

Jag lever i en miljö som beroende på vem man pratar med kallas allt från glesbygd, landsbygd, obygd, vischan, långt från civilisationen, till just ”mitt i ingenstans”.

Men blir jag ombedd att beskriva mitt liv så lever jag precis mitt i allting. Mitt i smeten.

Det är ibland riktigt roligt åka till staden en stund, men det är när jag styr hem, mot stjärnvalvet och tystnaden som tillåter mig att höra pärlugglans sjungande medan jag fodrar hästarna, som jag kör mot tryggheten, tillhörigheten, mitt centrum. Där allting sker och jag tillåts vara med i det.

För, jag måste ju! Jag har inget annat val än att hantera djurens väl och ve mitt i rytande snöstorm, eller att snåla på varje liter vatten en hel vinter efter en sommar med torka. Jag lär mig saker om livet, kretsloppet, alltings kedja. Varje dag.

Belöningen kommer också. Varje dag.

Brasans knaster, den första blåsippan, källaren med egenodlad mat. Jag lär mig om ödmjukhet och respekt för allt som annars skulle kunna döljas bakom konsumtionshets. Om att gilla läget ibland, att hugga i desto oftare.

Läs också: Christoffer och Caroline sadlade om: ”Vi älskar vårt nya liv med gårdsmejeri och får”

 Att stå på en klippsten i fjällvärlden och golvas av de enorma krafterna - det är centrum.
Att stå på en klippsten i fjällvärlden och golvas av de enorma krafterna - det är centrum. FOTO: Sandra Lee Pettersson

Tillbaka till uttrycket ”mitt ute i ingenstans”. Vad – vem – definierar vad som är ”någonstans”? Vad är en civilisation – vad är det i så fall inte?

För större delen av Sveriges befolkning verkar större delen av landets yta vara ”ingenstans”.

Som kringresande musiker arbetar jag ofta med gäster från någon av våra mer befolkade städer söderut. ”Nu är vi långt från civilisationen” säger de ibland, liksom ”nu är man i obygden!” Inte sällan visar de uppriktig förvåning över mängden hög kompetens i min trakt: ”Tänk att det finns ett sånt kulturliv mitt ute i ingenstans!”.

Men om vi själva alltid åker IN till stan, BORT från stan, likställer stad med civilisation, aldrig menar skogen med ”mitt i händelsernas centrum” och om unga på landsbygden fortsätter få frågan från vuxna om det inte är ’lite tråkigt på landet ändå’, då berättar vi för dem att det är just så. Vi cementerar de här föreställningarna.

Jag vet iallafall att jag och min beresta cello sällan möter så engagerad publik som i den lilla byn två timmar från ett större samhälle, och att jag inte kan komma på något mer livgivande än att som på bilden stå på en klippsten i fjällvärlden och golvas av de enorma krafterna.

Mitt i händelsernas centrum.

Läs också:Plats-shaming – ett lågintensivt förlöjligande av landsbygden

Katarina Bergner Åhlén är musiker och bor i alltings centrum. Den här texten publicerades först på hennes Facebook.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen