”Motsättningar mellan stad och land är inte bra för varumärket Sverige”
Den nya rapporten från Stockholms handelskammare visar tydligt att motsättningarna mellan stad och land är ett växande problem. Debatten om landsbygden börjar hetta till, rösterna blir högre. Lands krönikör Malin Ackermann tycker det är hoppfullt att det nu äntligen börjar mullra runtom i landet.
Frågan om stad och land är het. Den har nämligen nått Stockholm. Stockholms handelskammare har gjort en undersökning kring motsättningar mellan stad och land som visar att motsättningarna ökar. Vi är många som kan bekräfta det och som tidigare försökt göra våra röster hörda. Därför är det glädjande att Handelskammarens näringslivspolitiska expert beskriver läget som allvarligt. Att ökade klyftor inte är bra för Sverige och riskerar påverka vårt lands ekonomi negativt. Hans uttalande kunde inte vara bättre tajmat med tanke på pågående valrörelse. Kanske är det först när man kopplar ihop motsättningarna med vårt lands ekonomi som frågan om sammanhållningspolitiken börjar tas på allvar?
Att vi som bor på landsbygden kan uppleva oss övergivna och mindre värda ses inte som en demokratisk fråga. Det ses inte heller som en allvarlig fråga så länge som vi framställs som offer som borde följa med urbaniseringen, i stället för att gnälla. Därför är det hoppfullt när aktörer som Stockholms handelskammare bidrar till att frågan tas på allvar. Läs också: ”Vårt lands unika värden nedprioriteras”
Ett kluvet land medför mycket negativt för människor, samhällen och bygder. Men vi som bor på landsbygden är för få för att vara intressanta att lyssna på. Våra röster påverkar inte valet så mycket och våra perspektiv tas sällan med i riksmedia. Uttrycket om att vi vet mer om ombyggnationerna kring Slussen än flytten av Kiruna stad är bevingat men exemplen är flera, de är tusentals.
Det är läge nu. Det mullrar mer än förr, eller snarare igen. Jag får ofta frågan om att ingå i någon form av aktion för att öka trycket på politikerna, vilket känns särskilt angeläget inför höstens val. Jag är dessutom övertygad om att det är fler än vi som bor i landets glesare regioner som vill bidra. Läs också: ”Landsbygdskulturen är viktig – men inte så viktig att den ska finansieras?”
När statsminister Stefan Löfven (S) säger att det går bra för Sverige samtidigt som vi vet att skolor läggs ner, att rätten till jämlik vård saknas och att alltfler äldre saknar värdig äldreomsorg är det svårt att känna igen sig i den beskrivningen. Välfärdsstaten Sverige är på väg att krackelera. Inte minst på grund av att kommuner med krympande ekonomier har samma krav på att leverera välfärd som kommuner med god tillväxt och ekonomi. Det säger sig självt att det inte ger ett rättvist samhälle utan snarare ett lotteri kring var man är född och har sin hembygd.
Att bygga motsättningar mellan stad och land är det säkert få som gör medvetet men det är det som händer och det är varken bra för landets ekonomi eller varumärket Sverige. Ett Sverige där landsändar som försörjer andra inte kompenseras för det. Det är inte ett samhällsbygge på lika villkor och ger svaga grunder för att hålla ihop stad och land. Det är läge nu. Det mullrar. Läs också: ”Vi på landsbygden har inte mer behov än andra”
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.