Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 22 januari 2021

Nu gäller det att stötta din lokala restaurang

Den svenska restaurangbranschen riskerar att gå under om den svenska regeringen fortsätter med sina klåfingriga regeländringar. Nu är det dags att stötta krogarna i Sverige, skriver Lands chefredaktör Joel Linderoth i en krönika.

FOTO: Istock/John Guthed

Det finns många saker som jag inte förstår men för det mesta kan jag reda ut saker och ting genom att tänka långsamt och metodiskt.

Men hur man kan utse hela restaurangbranschen till syndabock i corona-spridnings-hänseende, det förstår jag verkligen inte. Genom att konsekvent lägga skuld på krogarna så riskerar vi att få en kraftigt sargad bransch vilket i sin tur ger stora konsekvenser för samhället i stort. Och konsekvenserna är helt klart negativa.

Ni vet säkert hur reglerna är men som en påminnelse, regeringen har satt stopp för alkoholservering efter klockan 20. Detta som ett sätt att försöka hindra spridning av corona-smitta.

Den här regeln har så klart fått gästerna att försvinna från krogen i väldigt stor utsträckning och i stället stanna hemma eller träffas hos kompisar och kollegor.

En del av en krogs intäkter kommer från servering av öl och vin och när man inte får servera dessa drycker så sinar det i kranarna – både dryckesmässigt och intäktsmässigt. Dessutom är det många som inte blir lika sugna på att gå ut och äta middag om man måste ta sitt pick och pack och lämna när kvällen börjar övergå till natt.

Konsekvensen? En rejäl krissituation för väldigt många restauranger. Lägg dessutom till ett rejält minskat antal lunchgäster och allmän pandemi-rädsla och alla förstår att restaurangbranschen just nu är en bransch i gungning.

Och rasar restaurangbranschen så tar den många andra med sig i fallet. Det handlar så klart om de som jobbar på krogen; städare, kockar, servitörer och restaurangägare. Men det handlar också om de som levererar råvarorna, de som levererar ölen och vinet och de som reparerar, renoverar och lever i det nätverk som varje restaurang är beroende av för att kunna överleva. Det handlar om väldigt många människor som riskerar att förlora sina jobb om en hel bransch går omkull och det riskerar att få stora konsekvenser för samhället i stort.

Restaurangbranschen är en nisch där många har sina första jobb, både unga personer och nytillkomna svenskar. Det är en bransch som har professionaliserats under de senaste decennierna och som sett till att gå från låg status till hög status genom ett konsekvent och medvetet arbete i alla delar.

Och nej, jag förstår så klart att man måste vara drastisk när man bekämpar en pandemi. Jag förstår att man måste ta till alla medel för att hejda corona-virusets framfart men när man gör det på lösa grunder och med väldigt kort framförhållning – då slår det väldigt fel. Och det är precis det man har gjort när det gäller den svenska restaurangbranschen.

De senaste decennierna har den svenska krogvärlden tagit väldigt stora steg framåt och sett till att vi i dag har ett kök som levererar hög nivå på maten. Över hela Sverige finns det restaurangägare och krogpersonal som proffsigt och ambitiöst levererar mat och livsglädje dag efter dag, vecka efter vecka, och de gör det tillsammans med svenska bönder och svenska förädlare av kött, grönsaker och spannmål som ser till att hela branschen blir större och starkare för varje år.

De regler som nu lamslår näringen riskerar att förstöra mycket av det som många byggt upp under lång tid. Reglerna är ett allvarligt hot mot en hel bransch och mot delar av samhället.

Så därför, stötta din lokala restaurang nu. Imorgon kan det, på riktigt, vara för sent.

Läs också: Därför ska du fråga om matens ursprung på restaurangen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen