Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 23 november 2018

Krönika: ”Allt fler känner sig rika på annat än pengar – tack o lov”

Det går att dela på kostnader och att byta tjänster med varandra. Och det går att bosätta sig på platser som har mer av det som kostar mindre. Detta nya samhällsentreprenörskap tar oss steg för steg till ett mer hållbart Sverige, menar Lands krönikör och bloggare Malin Ackermann.

 Med samhällsentreprenörskap kommer ett nytt sätt att tänka och möjlighet till ett mer hållbart Sverige på sikt, menar Lands krönikör Malin Ackermann.
Med samhällsentreprenörskap kommer ett nytt sätt att tänka och möjlighet till ett mer hållbart Sverige på sikt, menar Lands krönikör Malin Ackermann. FOTO: iStock

Vi blir fler och fler. Tack o lov. För vi behövs och det är därför jag vill ägna denna krönika till ett så vackert begrepp som samhällsentreprenörskap. Att vara företagare idag behöver inte enbart handla om den egna försörjningen eller att tjäna pengar därutöver. Det kan lika gärna handla om att värna sin egen hälsa och att bidra till andras välbefinnande. Att bidra till samhällets bästa och samtidigt tjäna sitt levebröd och betala skatt till det som samhället kräver. Jag tycker det är fint och ser det som en ytterst nödvändig utveckling i ett annars synnerligen individualistiskt samhälle.

Läs också: Malin Ackermanns krönika Dags att växa utan mantrat ”tillväxt”

Det är inte fel att driva ett företag för att tjäna pengar. Det är ju tvärtom själva grundförutsättningen, men det är heller inte fel att driva ett företag för att man vill jobba mindre och därmed hålla sig frisk. Eller att man kommit på en idé som kan förbättra samhället genom nya metoder för samhällsutmaningar eller behov hos sina medmänniskor.

Vi blir fler och fler. Tack o lov. Som känner oss rika på andra sätt än genom att ha mycket pengar eller vara den som vinner matchen om att ha flest saker innan vi dör. Det är av flera anledningar som den här utvecklingen värmer mitt hjärta. Konstigt nog eftersom jag är präglad av ett samhälle som manar till lyckade karriärer och attraktiva bokslut. Men nu är frågan vad vi lägger för värderingar i det här med karriär och attraktiva bokslut framöver? Inte minst med tanke på vårt kluvna Sverige, men också till Agenda 2030, det vill säga FN:s resolution för en mer hållbar värld som vi alla är en del av och ska bidra till att uppnå.Läs också: Malin Ackermanns krönika Sluta värdera oss utifrån var vi bor

Vi blir fler och fler. Tack o lov. Som värderar frihet framför karriärstegen. Karriärstegen som alltför ofta leder till personliga tragedier i form av långtidssjukrivningar och annat stressrelaterat och som visat sig ohållbart både socialt, miljömässigt och ekonomiskt.

Nu är inte jag omedveten om att man måste försörja sig och skapa en trygg framtid, men det är här det intressanta kommer in. Det går nämligen att bosätta sig på platser som har mer av det som kostar mindre. Det går att dela på kostnader gällande till exempel gräsklippare och snöslunga. Det går att ha fler digitala möten för att spara tid och kraft samt minska på koldioxidutsläpp. Det går också att byta tjänster med varandra och skapa ekonomiska föreningar som generar mer av det som främjar ett hållbart samhälle och fortfarande tjäna sitt uppehälle.

Jag ser fram emot att vi blir fler samhällsentreprenörer och att denna form av entreprenörskap får lika god status som det traditionella – och känner starkt att vi är på väg till ett mer hållbart Sverige, om än det kommer att ta tid.

Läs också: Malin Ackermanns blogg Stad och land – hand i hand

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen