Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 15 januari

Så hittar du lugnet med digital detox

Internet och sociala medier har många fördelar, men kan också överväldiga en med all information som kommer från olika håll. Det kanske är dags för en digital detox. EvaMarie Törnström arbetar som strategisk kommunikatör på LRF delar med sig av sina tips.

 EvaMarie Törnström tipsar om en digital detox för att hitta lugnet.
EvaMarie Törnström tipsar om en digital detox för att hitta lugnet.

Börjar det bli lite väl mycket med all information som strömmar över dig? Din mobil piper hela tiden, datorn plingar och Facebook tjatar? Orkar du inte längre med reklam och alla folk som äter köttbullar? Du skulle gärna vilja stänga av allt, men du vågar inte för någonstans mitt i alltihop kan det komma viktig information som du inte vill missa.

Men det finns hopp! Resten av världen är svår att styra, men ditt digitala liv kan du få precis som du vill ha det. I mina egna flöden har jag nästan bara kul och trevliga människor, de nyhetsbrev jag får är givande och de nyheter jag får uppdateringar om är intressanta. Och för det mesta håller sig både telefon och dator tysta.

Läs också: Därför är besk mat renande för dig

Dags för avgiftning

Hur kommer man dit? Genom en digital detox! Med detox menas avgiftning, och i det här fallet innebär det att du ser till att slippa skräp och i stället får sådant som du tycker är givande och intressant.

Varje dag publiceras oändliga mängder information i digitala medier. Alla kan inte se allt. Därför gör de digitala tjänsterna ett urval av vad som visas för dig, baserat på vad de tror att du tycker om. Urvalet baseras på vad du klickat på och gjort gilla-markeringar för.

Läs också: De flyttade till ett torp – gjorde magi av huset

Välj ut det viktiga

Ta makten så att det som kommer i ditt flöde är sådant som du tycker är intressant, roligt och inspirerande och slipp det som är tråkigt! Se till att du får ”pling” enbart för sådant som du verkligen tycker är viktigt.

Hemligheten är att ha rätt inställning. På telefonen och datorn alltså. Är du inte säker på hur man hittar dessa inställningar, så har du säkert någon i din närhet som kan hjälpa till. Förutom att du får få hjälp att rensa upp i ditt digitala liv så har du kanske fått en djupare vänskap i det verkliga livet!

Spara energi

Först och främst: Tänk igenom vad du gillar, vad du har nytta av och vad du inte gillar och inte heller har nytta av. Sluta följa personer, grupper och sidor som inte ger dig energi. Och om det är någon som du gillar, som ofta lägger ut bra och intressant innehåll – gilla inläggen ofta så kommer du att få se mer av den personens/sidans/gruppens innehåll! Gå noggrant igenom inställningarna för dina olika sociala medier och ställ in vad du vill se, vad du vill få notifikationer om och hur detta ska ske. 

Nyhetsbrev och reklam fyller gärna upp hela din e-post. På många ställen blir du ombedd att lämna din e-postadress. Problemet är att du i fortsättningen förföljs av allehanda reklammejl. Tänk noga igenom vilka mejl du är intresserad av – och gör dig av med dem du inte vill se mer. Alla reklammejl har en länk, ofta i finstilt någonstans i slutet av mejlet, där du kan klicka för ”unsubscribe”, ”avregistrera”, ”avsluta prenumerationen” eller något liknande. Klicka på den för att avregistrera dig från alla framtida utskick.

Välj med omsorg

Var bara försiktig så att du inte avregistrerar dig från information som du verkligen vill ha. Exempelvis använder LRF sig av samma nyhetsbrevssystem för alla utskick, så om du vill avregistrera dig från exempelvis regionens nyhetsbrev kommer du också att avregistrera dig från information från din lokalavdelning och från erbjudanden om intressanta utbildningar och medlemsrabatter.

När du har gjort din digitala detox kommer du att uppleva ett lugn. Du vet att du fortfarande har koll på om det händer något viktigt. Och du får mer tid för den där ”riktiga” världen, den som du ändå inte kan styra …

Läs också: 8 sätt att leva hälsosammare på 10 minuter

Namn: EvaMarie Törnström.

Ålder: 61 år.

Yrke: Kommunikationsstrateg.

Sådan är jag: Nyfiken och kreativ.

Drömmer om: Den underbara svenska sommaren som snart är här.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen