Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 2 november 2017

Sponsringen flyttas från bygden

Lands krönikör Terese Bengard ser att löpspåret i skogen inte efterhålls på samma sätt som förr. Färgerna på skyltarna har flagnat. Var har sponsorera tagit vägen?

Jag är under stundom, inte alltför ofta, men ibland, ute och springer eller åker skidor i elljusspåret i Hammarstrand. Här blir spåren av det tidigare engagemanget från företag som finns/fanns i lokalsamhället påtagligt. Skyltarna som sitter på kuren vittnar om att kommunen tillsammans med stöttning från företagen höll spåren öppna. Dess nuvarande skick vittnar om att så inte är fallet längre. Färgen har flagnat.

Känslan är att det under senare tid blivit alltmer så att man från de större företagen ska sponsrar större evenemang där man ”syns mer”. I takt med att arbetstillfällen centraliseras, att man inte längre finns på plats i lokalsamhället, att de som bestämmer sitter i större städer, att företagen blivit större och mer globala – så är intresset för att upprätthålla ett elljusspår i en ”avkrok” inte lika intressant?

Sponsringen går till annat, ofta till event, sport eller unga talanger. Och det kanske är rätt val. Det är ju helt och hållet upp till företaget var de ska lägga sina pengar. Även fast indirekt delvis betalar det genom att köpa deras tjänster eller produkter. Och att ”råvaran” i dessa fall att kommer från bygden.

Kommuner som liknar Ragundas har svårt att finansiera fritidsverksamhet eftersom skola, vård och omsorg, VA och annan teknisk verksamhet tar mycket av budgeten. Skatteunderlaget minskar och kostnaderna ökar. Läs också: Behöver vi på landsbygden ingen personlig bankman?

Jag har inte gått igenom alla lokala avtal, de kanske finns, men söker du på företagens hemsidor ser man att Norrskog fortfarande har lokal sponsring till skidklubbar i Jämtland bland annat Sollefteå och Stugun.

Milko, som idag är Arla, har ”två tydliga positioner i sin strategi för sponsring och samarbeten. Den första är Matinspiration. Den andra positionen är Hälsa, bland annat genom samarbete med Svenska Olympiska Kommitté. Inom ramen för samarbetet med SOK stöttas duktiga kommande talanger. ”Arla är huvudsponsor av Vasaloppet och Årets kock.

Vattenfalls syfte med sitt sponsringsprogram är att tillföra ”mervärde och stödja initiativ i de samhällen där de har verksamhet. Sponsringsprogrammet innefattar idrott, kultur, sociala frågor och miljöfrågor, och det återspeglar deras engagemang för god medborgaranda”. Vattenfall sponsrar etablerade skidstjärnor och unga talanger, Vattenfall World Triathlon i Stockholm och evenemang som Fallens dagar i Trollhättan och Älvkarleby, Jokkmokks marknad och Pridefestivalen i Stockholm.

Så: större evenemang och större talanger.

Förut var det lätt att knacka på hos företagen eller ringa och kolla om de ville sponsra elljusspåret, eller lokala klubben. Idag ska man ansöka om sponsring, och det nära nätverket har gått förlorat, så också till viss del sponsringen till lokalsamhället. Lite samma känsla som i övrigt när det gäller centralisering av statliga jobb, minskade väganslag och riskkapital som koncentrerats till städer för att nämna några exempel.

Jag förstår att företagen finns på en nationell eller global marknad och därför är sponsringen en del i att ”synas i rätt sammanhang”. Få fler kunder. Finnas där marknaden finns. Och idag är rätt sammanhang större evenemang som Vasaloppet och Stockholm Pride. Det är inte lika häftigt att lägga upp en lång lista på sponsring av elljusspår i byar runt om i Sverige. Därför flagnar färgen i Kullsta.

Läs också: Ansvaret läggs på oss som valt att bo avlägset

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen