Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 18 september 2018

Tack alla landsbygdens kvinnor!

Levande, starka kvinnor som står upp för landsbygden visar gång på gång att det går att förändra, skriver Lands krönikör Terese Bengard.

 Hela Sverige lever och där finns massor med levande, starka kvinnor som skapar kraften i bygden varje dag, skriver Terese Bengard.
Hela Sverige lever och där finns massor med levande, starka kvinnor som skapar kraften i bygden varje dag, skriver Terese Bengard. FOTO: Istock

Läs också: 10 tongivande kvinnor: Vi leder landsbygdskampen!

När jag blev kommunstyrelseordförande var 6 av 8 kommunalråd i Jämtland kvinnor. Karin, Gudrun, Ann-Sofie, Maria och Eva. Det finns en stark tradition på landsbygden med starka kvinnor som skapar utveckling. Det finns en stark tradition att kvinnor är med och bygger samhället. Engagerar sig. Bryr sig.

När jag ser massor av unga, kreativa tjejer som höjer sin röst för landsbygden får jag framtidshopp och ser att det kommer att gå att förändra. Det kan ta tid men vi kommer segra. Kristina som slåss för hembygden och vattnet. My som driver lokal utveckling och folkbildning. Jenny som inspirerar. Stina som agerar och göder bygden. Jenny som sätter ord på den urbana normen. Jonna och Sofia som ”influensers”. Amanda och Alice som poddar. Josefin, Sofie, Lovisa, Julia, Linnea, Stina, Malin – unga på landsbygden. För att nämna några…

Jag tänker på alla dessa kvinnor som tagit ett sådant stort ansvar för alla nyanlända som kommit till våra bygder. Alla kvinnor som driver företag på landsbygden. Alla kvinnor som driver verksamhet och som sitter i en byförening, vägförening, vattenförening, konstförening, teaterförening, Röda korset, Rädda barnen, Hembygdsförbundet eller idrottsföreningen, och vars kraft aldrig tar slut. Vars kraft från tidigare generation av kvinnor man bär med sig. Läs också: När det gäller så ställer människor på landsbygden upp för varandra

Carina som varit chefredaktör för Land har personligen betytt mycket för mig, vi har jobbat tillsammans med stipendiet vi delar ut men hon är också en sådan person som peppar och stöttar. Som säger ”det du gör är viktigt – fortsätt med det”. Som bryr sig på riktigt. Och som också lyckats förnya och vässa Land till Sveriges bästa samlade landsbygdstidning. Samma sak med Malin Ackermann. Vår kamp förenar oss och gör oss starkare tillsammans.

Åsa som driver kampen mot byråkratin. Anna som utvecklar byanäten. Eva och Anna som driver väguppror. Pia som kämpar för kollektivtrafik. Karin som alltid är på hugget när det gäller samhällsplanering.

Läs också: Hon utvecklar och stärker det svenska mathantverket

Alla kvinnor som driver Leaderprojekt och skapar superintressanta konferenser och träffar. Arrangerar galor, möten och danser. Kvinnor som driver turismprojekt och företag. Coola Katarina som bygger igloos. Eva och Jenny i Höga kusten. Maria och Rebecca på Swedish Countryside.

Kvinnor som vässar forskningen och höjer nivån på samtalet. Lotta, Susanne, Malin och Josefina. Johanna och Malin som pratar platsnorm.

Dessa kulturskapare; Gun som berättar om Lapp-lisa. Clara som gör film som förklarar och berör. Samantha och Sara som rockar fett med sin folkmusik. Tvillingarna Paniz och Parmis. Filmmakarna systrarna Josephson. Och så en hen. Lo. Berör med sin konst. Sin poesi. Sin styrka.

Min bästa vän – min namne.

Min allra bästa lillasyster.

Min mamma. Min mormor och min farmor.

Och mina två fantastiska kloka döttrar, en ny generation starka tjejer.

Alla dessa och så många, många fler, som fyller mina dagar med inspiration. Som utmanar och står upp. Som vill. När ‘Göran’ än en gång bjuds in som expert att tala om landsbygden. När landsbygden utmålas som döende, ett ställe alla kvinnor flyr ifrån, då tänker jag på er. Och tänker att det är fel. Hela Sverige lever och där finns massor med levande, starka kvinnor som skapar kraften i bygden varje dag.

Tack till er.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen