Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 6 november 2019

SVT – ni gjorde mig nästan mållös med ”Svenska nyheter”

”Se hela landet” är Lands krönikörs Terese Bengards motto. Och plötsligt en fredagskväll så händer det - i ett humorprogram dessutom! Läs krönikan om programmet som ger nytt hopp.

 ”Svenska nyheter” i SVT lyckas förmedla verkligheten på landsbygden genom ett humoristiskt inslag. Toppen, tycker Lands krönikör Terese Bengard.
”Svenska nyheter” i SVT lyckas förmedla verkligheten på landsbygden genom ett humoristiskt inslag. Toppen, tycker Lands krönikör Terese Bengard. FOTO: SVT

Plötsligt händer det.

Jag har vid upprepade tillfällen kritiserat Sveriges Television för deras humorprogram där landsbygden finns med – till exempel i humorserierna Leif och Billy och Uti Bôgda. Jag har ofta tyckt att programmen är stereotypa och ger en förlegad bild av landsbygden, även om de givetvis kan innehålla enskilda delar som är roliga.

Men så plötsligt händer det.

Det börjar med att jobbtelefonen ringer. Jag kan inte svara för jag sitter i möte och ber om att få ringa upp. Det är en person som jobbar med programmet Svenska nyheter i SVT som ringer. Hon vill kolla några faktauppgifter – bland annat om kommunen Ragunda som jag känner utan och innan. Jag är van att vinkeln på dessa program kan vara väldigt, enligt mig, ensidig och inte sällan baserad på rena faktafel men jag svarar som vanligt professionellt – försöker hjälpa till med alla hennes frågor. Jag känner ju som sagt Ragunda på alla möjliga sätt och känner mig också hemma i landsbygdsfrågan – klart jag svarar på alla frågor!

Sedan blir det fredag kväll.

Programmet Svenska nyheter drar igång.

I slutet av programmet kommer inslaget.

Läs också: Kristoffer Appelquist: ”Sverige har fyra sorters humor”

Det börjar illa. Riktigt illa. Jag känner hur ilskan bubblar i mig. Men så i mitten av programmet vänder det. Precis som dramaturgin i dessa program alltid är uppbyggda. Det du först trodde var poängen är inte det som är slutpoängen.

På mindre än tio minuter lyckas detta humorprogram förklara landsbygdsproblematiken bättre än vad många seriösa journalister gjort under decennier. Min hemkommun Ragunda blev det talande exemplet i programmet och lite förenklat kan man förklara de tio minuterna så här: ”Staten tar vattenkraftspengar från en rik kommun, så den blir fattig, och sedan får den fattiga kommunen tigga tillbaka samma pengar.”

Jag erkänner direkt – jag blev nästan mållös över inslaget.

Att Svenska nyheter på bästa sändningstid orkade och vågade lyfta frågan på det sättet är fantastiskt. Helt utan urban norm och landsbygdsförakt gjorde man frågan dråpligt rolig, samtidigt som programmet satte fingret på den starka känsla av frustration många av oss landsbygdsbor känner: orättvisan över att så ofta bli etiketterade som ”fattiga” och ”tärande”.

Dagen efter kollade jag hur programmet mottagits på sociala medier. Jag såg direkt hur många hyllade programmet – bara det faktum att denna ohippa fråga ”fick” vara med i SVT på bästa sändningstid, dessutom i SVT:s nya humorflaggskepp. Det säger kanske en del om hur sällan den här frågan lyfts på den nationella arenan. Men framförallt infinner sig känsla av hopp: ”Oj, de ser oss, de har fattat!”

Och de väljer en annan vinkel än ”stackars rika Stockholm som ska ge till alla andra”. Inslaget avslutades dessutom med att det enda rimliga, precis som i Norge, borde vara att kommuner som Ragunda får ta del av rikedomarna som produceras där.

Detta korta Svt-inslag ändrade så mycket.

Svt har fortfarande stor genomslagskraft så det gör skillnad när de äntligen fattat att man måste spegla och synliggöra HELA landet, och att man måste börja granska stad/land-perspektivet på nya sätt. Landsbygden behöver inte alltid skildras som det töntiga, bakåtsträvande och knäppa. Det behöver inte alltid bli buskis när man ska prata om oss som bor utanför Stockholm.

Svenska nyheter avslutades med Sven-Ingvars klassiska låt Torparrock i ny tappning. Det ligger en hel del i den nya versionen av texten.

Så vi får nynna på den… tills vi slutar bli blåsta.

Tåcka ordning de e uti varda nu, de grunnar jag mycket på. Proffessorerna säger att lanne är skräp dä ä hån på en helt ny nivå.

Förut hade vi ett BB nu föds det i bil å skolan de la di ner å skit i uppvärming för han är senil då sparar vi in lite mer.

Att bo på lanne idag de är inte så bra men skatteutjämning å halleluja som plåster på såren för år utav slit, herregud flytt aldrig hit…

Håhåjaja, håhåjaja, städerna blåser ju lanne ida…

Håhåjaja, håhåjaja de blåser ju lanne ida…

Svenska nyheter avsnitt 5 finns på SVT play. Se det och få hoppet åter.Läs också: Alla Terese Bengards krönikor i Land hittar du här!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen