Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 7 juni

Utmana urbaniseringen - landsbygdens tid är nu!

Nu vänder det, nu är det äntligen dags för landsbygden att resa sig och utmana stadsnormen. Det tror Lands krönikör Malin Ackermann och menar att det är dags för landsbygden att få skörda efter flera decennier av kamp mot en ökad urbanisering. Håller du med?

FOTO: Istock

Nu är sannerligen tidsfönstret för landsbygden öppet. Nu är det skördetid efter all kraft som lagts ner på att kämpa mot politiska orättvisor som hämmat landsbygdens utveckling. Nu behöver de fröer som såtts för att attrahera inflyttare ges mer näring för att öka trycket på politiska beslut för mer likvärdiga livsförhållanden mellan stad och land. Nu är det dags att ta fram värdet och stoltheten i varje del av landet, i varje by och i varje bygd.

Frågan vi behöver ställa oss är vad en attraktiv landsbygd är i det ”nya normala”? Det som pandemin tvingat fram, det som skiljer sättet att prioritera och se på livet. Det finns nämligen många genuina värden som man förknippar med landsbygden som förstärkts och fått en högre värdering hos människor genom pandemin. Enkelhet, att leva jordnära, självförsörjning och en naturnära vardag.

För att maxa möjligheterna att ta vara på det som nu sker vill jag uppmana Sveriges landsbygder och orter som minskat i urbaniseringens tid att mobilisera sig för att utmana urbaniseringen. I denna mobilisering kan man ställa sig frågan vad människor längtar efter och som dessutom stärker de samhällsutmaningar vi står inför. Mitt råd är att bygga strategin för ökad inflyttning på delar om man själv som bygd kan påverka. Det vill säga ta vara på chansen och det tidsfönster som står öppet i stället för att passivt vänta in en ljusare framtid. Agera i stället för att reagera!

Ett sätt att gynna inflyttare, både hemvändare och nya bekantskaper, är att ta de så kallade hemvändardagarna till nya höjder. Min erfarenhet av att tillsammans med min bror ordna återträffar för dem som flyttat från vår hemort Lycksele är att människor uppskattar att återses under lättsamma former. Man behöver en plats att träffas på. Gärna en som appellerar till gemensamma minnen. Egentligen är det inte svårare än att man vill prata minnen och höra varandras berättelser. Gärna om tider som flytt.

Vad finns i bygdens eller ortens historia som kan öka värdet av platsen i dag? Tänk lägereld och berättarkaféer. Tänk minnen och hur man skapar nya gemensamma erfarenheter.

Ge möjlighet för besökare att upptäcka och hemvändare att återupptäcka det som är platsens själ, gärna med inslag av naturupplevelser och exempel på forna och nuvarande hjältar. Hylla de som bidragit till bygdens utveckling och hylla de som gör det idag. Gör verkstad av bygdens historia genom storytelling. Tänk din plats på jorden som ett varumärke som ska utvecklas men gör det på eget sätt – utan dyra konsulter i dräkt och kostym.

Våga!

Ni har det inom er. Ni vet vad orten kan erbjuda. Skapa en arbetsgrupp och sätt i gång. Det är nämligen det enkla och genuina som drar.

Lycka till!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen