Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 2 februari 2018

Vedklyveri när Boverket tolkar EU-regler

Lands krönikör Terese Bengard ifrågasätter hur kommunerna ska kunna bedöma och godkänna installation av en gammal vedspis enligt Boverkets skärpta miljökrav. Och hur detta egentligen rimmar med att du nu även förväntas klara dig själv allt längre i en krissituation.

FOTO: GUN PERSSON LJUSNE

Jag stoppar in ett vedträ till i den svarta vedspisen i det ombonade köket på gården från slutet av 1800-talet. Jag är på besök hos en god vän och vedspisen värmer fint i det stora köket. Ute är det kallt, mycket kallt, som det varit till och från denna vinter.  

Samtidigt hettar det till på sociala medier. Det har blivit känt att Boverket nu vill stoppa gamla vedspisar, kaminer och insatser. Nu får bara nya godkända spisar installeras. De vill stoppa rökutvecklingen. Sätta P för den omfattande ”andrahandsmarknaden” av vedspisar. Det är tydligen EU som sagt ifrån. Men kakelugnar är helt ok, de släpper inte ut rök (?) och är kulturminnesmärkta. Borde inte vedspisar som varit en del av de svenska hemmen så länge också tillhöra kulturminnen om något? Folk är upprörda. I alla fall i ”mina kretsar”. 

Det är klart att vi ska vara med och rädda människor och natur. Men ibland undrar jag om man inte silar mygg och sväljer kaminer, jag menar kameler. Är verkligen vedspisar det största hotet mot mänskligheten?  

Läs också: Nya regler: Stopp för gamla vedspisar!

Vi har i urminnes tider haft elden som ett av våra viktigaste redskap för överlevnad. Elden var det som från början gav oss försprång gentemot andra. Som Kung Louie i Djungelboken vädjade till Mowgli: ”Jag vill ju va som du” – alltså när han vill lära sig göra upp eld.  Elden i sig är något som talar till vårt innersta. Vi har både kärlek och respekt för den.

Samtidigt som det ska bli svårare att installera en vedspis varnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), eftersom vi sägs ha ett undermåligt civilförsvar och inte klarar oss särskilt länge i fall det skulle bli kris. Nu finns ett förslag att utöka antalet dagar från tre till sju, för hur länge du förväntas klara dig själv i en krissituation. Ska detta mål uppnås är det gissningsvis en absolut förutsättning att så många som möjligt har vedspis i köket. 

En av de studier Boverket hänvisar till är Naturvårdsverket som mätt att vedeldning är farligt och förorsakar tusen för tidiga dödsfall per år i Sverige. Men studien är gjord i städer och det är framförallt Skellefteå, Stockholm och Sundsvall som har problem med luften på grund av vedeldning. Det är enligt min erfarenhet inte i städer som vedspisar är mest vanligt förekommande, utan på landsbygden. Så det känns som att man än en gång skjuter in sig på en ”marginell företeelse ” och försvårar för landsbygdsborna.  

Läs också: Boverket – nu förtydligar vi reglerna kringvedspisar

Tanken är att kommunen ska kontrollera, bedöma och godkänna om du får installera en gammal spis eller om du måste ha en ny ”ekodesignspis”. Som ni säkert förstår kommer kommunen ta ut avgift för arbetet. Alltså; mer byråkrati, fler avgifter och mindre möjligheter till att ha krisberedskap. 

Det är väl ingen stor fråga (… fast stor nog att skriva en krönika om …) men det ger ändå upphov till en viss ilska, när jag upplever att man igen – med snäva regeltolkningar – försämrar möjligheterna på landsbygden. Där är det för många en naturlig del i ett kök att ha en vedspis och om jag skulle flytta in i ett anrikt hus som hade ett äkta lantkök vill jag givetvis ha en vedspis. Helst en sådan som har sin historia och unika hantverk. Min önskan är nu att Boverket eldar upp förslaget i närmsta godkända spis och påbörjar en ny tolkning av reglerna som innebär att vi kan få behålla våra anrika vedspisar.Läs också: Efter besked om nya regler: Nu startar vedspisupproret

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen