Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 8 januari 2020

Vi behöver fler som är som Sara Lidman var

Sara Lidman var en engagerad och stridbar röst vi borde ha fler av – även idag. Det tycker Lands krönikör Malin Ackermann som gestaltar Sara Lidman i en film som visas just nu.

 Malin Ackermann vill att vi är mer som Sara Lidman.
Malin Ackermann vill att vi är mer som Sara Lidman. FOTO: TT

Det finns mycket att säga om Sara Lidman och hennes sätt att belysa livet i glesbygd och sätta ljus på ett sedan länge bortprioriterat Norrland. Hon hade en förmåga att lyfta missförhållanden och orättvisor med en värdighet byggd på kärlek och sund vrede långt ifrån dagens debatt som jag upplever signalerar alltifrån hopplöshet till att bygga murar som splittrar vårt land mer och mer.

Jag har som en del av er vet fått äran att gestalta Sara Lidman i en dokumentärfilm som visas nu i vinter. För att ta vara på den chansen och av eget intresse har jag läst på en hel del om hennes person och jag gillar verkligen det jag läser och får mig berättat om denna fantastiska person som vi skulle behöva många fler av. Nu och i alla tider.

I en värld som genomsyrar mångfald behöver vi fler som står upp för människors lika värde. I ett Europa och ett Sverige som blir alltmer polariserat behöver vi fler som tar ton i relationen mellan medborgare och stat och som beskriver hur samhällsbygget krackelerar när staten sviker.

I en tid då vi blir alltmer vilsna över vilka vi egentligen är behöver vi fler som talar om hembygdens och dess kulturarvs betydelse för att stärka vår identitet och känsla för vårt land. Jag är nämligen övertygad om att vi aldrig kommer att nå ett öppet och sammanhållet Sverige om vi inte står upp för vilka vi är utan att det vare sig behöver tolkas som, eller innebära, att hålla andra människor och kulturer på avstånd.

 Malin Ackermann är krönikör i Land.
Malin Ackermann är krönikör i Land.

För vem, vilka eller vad har fått oss att tro att vi inte ska kunna leva ut det som definierar vårt Sverige och vår svenskhet utan att det anses exkluderande? Och ännu viktigare; ska vi verkligen gå i dessa krafters spår när det enbart suddar ut oss i vår tro att vi försvarar det som är vi?

I en tid av ökad brist på tillit mellan människor och samhällen behöver vi ropa högt över orättvisorna för att tala om vad det gör med vår nation. Att det inte bara ökar klyftorna mellan stad och land utan också riskerar skapa misstro mellan oss som ska fortsätta bygga det här landet. Ett allt mer polariserat land är inget annat än ett misslyckande och medan vi funderar på vem som rår för att vi har det som vi har det blir vägen mot ett hållbart och sammanhållet land längre.

Sara Lidman fick tusentals att yla över orättvisor och kämpade mot missförhållanden som drabbade människor världen över. Men hon lyckades också hålla modet uppe hos dem som behandlats orättvist, inte minst på grund av hennes uppmaning att känna sig stolta över och värna sin hembygd.

Vi behöver fler som är som Sara Lidman var.

Nu och i alla tider.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen