Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 7 maj 2019

Vi bestämmer vår framtid

Vi måste skapa nya visioner för Sverige. Vi måste tala om ett oss i stället för ett vi och dem. Det menar Lands krönikör Malin Ackermann och pekar på att land och stad måste fortsätta utvecklas - tillsammans.

 Ett vägskäl för Sverige – det står vi inför menar Lands krönikör Malin Ackermann.
Ett vägskäl för Sverige – det står vi inför menar Lands krönikör Malin Ackermann. FOTO: TT

Relationen mellan stad och land är under ständig diskussion. Ständigt närvarande. Som en del av Sverige. Och frågan är hur länge vi vill ha det så. Enligt min uppfattning är vi nu vid ett vägskäl där vi tillsammans kan avgöra vår framtid. Den ena vägen går i riktningen att det kluvna Sverige fortsätter bli en del av Sveriges själ. Den andra vägen handlar om att vi tillsammans skapar en helt ny vision för Sveriges landsbygder och landet Sverige.

Att det finns orättvisor är inget att hymla om. Det är välkänt och har dessutom påtalats i decennier för en politik som lagt dövörat till, men som på senare tid verkar inse att dessa orättvisor är ett nationellt problem. En knäckfråga är om politikerna kan eller vill göra något åt detta som i sådana fall borde innebära att använda styrmedel för att möjliggöra för människor att bo på landet och utveckla goda samhällen även där det bor färre människor.Läs också Malin Ackermanns krönika: Åk till Edsele för att inspireras – inte Rosenbad för att demonstrera!

Som utgångspunkt för det vägskäl som jag anser att vi står inför finns röster och rapporter som säger att urbaniseringen kommer att fortsätta i oförminskad kraft. Andra pekar på en kommande prognos där livet i staden blir mindre attraktivt. Att fler och fler vill fylla livet med annat än det som staden erbjuder och kräver. Oavsett handlar det nu om hur vi värderar stad och land i framtiden. Om vi kan bryta mönstret som fördjupar klyftan till förmån för ett mönster och en retorik som talar om och andas ett gemensamt vi.

Jag tror att det är många som är trött på retoriken kring det som särskiljer landsbygd och stad i vårt land. Det känns förlegat. Vi människor har nämligen mer som förenar oss än det som skiljer oss åt. Våra grundläggande behov av samhällsservice är tämligen lika. Det som däremot skiljer oss åt är att vi har olika mål kring var och hur vi vill leva våra liv och i det i sig finns inga motsättningar. En del vill leva i staden och andra på landet. I vårt Sverige finns båda vilket tillsammans skapar det goda. Det som är vi.

Att skapa nya visioner för vårt land måste börja med oss om lever här. Hur många har inte inspirerats av konsulter i varumärkesbygge eller platsutveckling och tänkt att det verkar svårt att uppnå. Jag tror inte det är svårt men ack så angeläget att bygga gemensamma visioner eftersom visioner attraherar. Det ger målbilder att skapa beslut utifrån men som också kan locka finansiärer och etableringar av såväl människor som företag. Så funkar det när det gäller platsutveckling och frågan är om det inte är så vi kan räta ut Sverige. Genom jämlik tillgång till samhällsservice och att vi talar om stad och land som ett oss istället för ett vi och dem.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen