Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 21 april 2020

Vilket djur vill du återfödas som?

Att vara människa är helt okej för det mesta. Men visst vore det spännande att testa livet som vilt djur. Och tänk vad det finns att välja på!

 Att återfödas som abborre är Lands krönikörs barndomsdröm. Tänk att få snoka runt i skärgårdarnas alla skrymslen, som denna vackra fisk. Fast silvertärna vore fint att vara också.
Att återfödas som abborre är Lands krönikörs barndomsdröm. Tänk att få snoka runt i skärgårdarnas alla skrymslen, som denna vackra fisk. Fast silvertärna vore fint att vara också. FOTO: tt

Om du fick återfödas som fågel, vilken skulle du välja? Eller som fisk? Eller däggdjur?

Banala frågor kan tyckas, men bra att ta till ibland. En amerikan jag stötte ihop med en gång i tiden använde metoden för att inleda konversationer. Inga frågor var för ytliga när det gällde att bryta tystnad, som verkar vara bland det farligaste som finns i USA.

Ibland blev det så enkelt som favoritfärg, favoritsemestermål och favoritmat. Och det funkade också.

Läs också: Rovfåglar i Sverige – så känner du igen dem

Prat kom i gång och hade lätt kunnat fördjupas med följdfrågan ”varför?” Man hade kunnat komma in på barndom, minnen, känslor och människor som betytt nåt för en. Hela liv skulle kunna nystas upp med avstamp i en favorit-efterrätt.

Så blev det inte kring amerikanen, som ständigt avbröt med nya frågor och dessutom måste få redogöra för egna val.

Själv har jag sparat vissa frågor och sugit på dem efteråt. Det kan vara ett trevligt sätt att umgås med sig själv (typisk svensk, jag?).

Så vilken fågel skulle jag bli? Inte örn i alla fall, eller någon annan stor rovfågel för den delen. Det skulle kännas för typiskt amerikanskt (fördomsfull, jag?).

Nej, det fick bli något blygsammare men ändå speciellt.

Strömstare har alltid varit en favorit. Liten och rund knixar den vid kanten av en iskall fors, kastar sig huvudstupa i och kommer upp flera meter nedströms med en husmask i näbben. Tuff och förtjusande på samma gång.

Tornseglare är jag också svag för. Just när sommaren ska braka loss kommer de susande i skyn, lågmält och samtidigt ivrigt skriande. Nästan all sin tid tillbringar de i luften. De lär till och med kunna sova flygande.

Och innan sommaren är riktigt slut är de bara borta. Vemodigt och spännande.

Valet blir dock silvertärna. Tänk, vilka resor! I augusti flyger de söderut över Sverige och Europa, fortsätter förbi hela Afrika för att till slut nå övervintringsplatserna i Antarktis drivisbälte.

Silvertärnor ringmärkta i Europa har till och med påträffats i Australien. Dit har jag länge velat fara, efter att ha läst Bruce Chatwins reseskildring Drömspår. Men eftersom jag slutat flyga flygplan får jag se till att återfödas som silvertärna.

Läs också: Därför ska du låta bli ”övergivna” djurungar

Fisk då? Det funderade jag mycket på som pojk. Tanken på att kunna röra sig fritt nere i vattnet och inte behöva ta sig upp för att andas, den var fascinerande.

Skärgården där jag växte upp var full av sund, fjärdar, vikar, stora öar och ensliga utskär. Tänk att få leta gömställen i det dunkla bottenlandskapet i denna enorma labyrint!

Det vill jag göra som abborre, den vackraste fisken som finns.

Däggdjur har jag inte funderat så mycket på. Jag slår till på räv, utan att riktigt veta varför. Jag vill väl vara listig.

Lika bra att välja insekt också. Det får bli trollslända. Älskar hur de hovrar över vattnet och med ett ryck plötsligt rasslar iväg, för att strax åter stanna i luften.

Någon gång har en trollslända satt sig att sola på mitt ben. Jag brukar tycka att vi får ögonkontakt och att det vore ett perfekt tillfälle att byta själ med varann.

Och om jag fick återfödas som människa? Det är helt okej att vara man, men den biten kan jag nu. Självklart skulle jag välja kvinna. Varför inte ta chansen att prova nåt nytt?

Så om det är lite stelt på kafferepet, middagen, puben eller varför inte Nobelfesten så kan du alltid fråga grannen något. Börja med fågel.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen