Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
kultur 21 januari 2016

40 år bakom kulisserna på landsbygden: Nu ser vi hur det ljusnar

Mats Nolemo har varit på turné med Friteatern i 40 år. Han har spelat i 1 300 byar i allt från kåtor till bensinmackar och sett hur landsbygden har förändrats. Nu anar han en ljusning.

Bild 1/2 FOTO: Hällpetters Maria Bergström
Bild 2/2

Någon spejar ut över vägen. Snart kommer de, Mats och pojkarna. Byborna i Svabensverk är förväntansfulla, det är ett kärt besök. Någon har soppa att bjuda skådespelarna på, andra har bakat bröd till föreställningen. Nu ska man hugga i med att bära läktare och bygga scen.

Turnébussen rullar in i byn, som ligger på gränsen mellan Dalarna och Hälsingland. Mats Nolemo, Peter Danielsson och David Odlöw hoppar ur.

– Vad kul att vara här igen!

Friteatern startade 1973 och har i 40 år letat sig fram på småvägarna. De har spelat i bystugor, skolor, församlingshem, lador, kåtor och till och med i en bensinmack.

Byateater-jpg
Den här föreställningen är från Nås i Dalarna.

De har besökt 1 300 byar från Karesuando i norr till Österlen i Skåne. På ett år besöker de ungefär 130 spelplatser och på flesta ställen är de återkommande gäster. Rekordet har Yxlans bygdegård i Norrtälje skärgård, där de har spelat sjutton gånger.

Blev för opersonligt i stan

Vad driver dem? Vore det inte enklare att hålla sig till ordentliga teaterscener i stan? Mats skakar på huvudet när han förklarar.

– Förr kunde jag stå på stora scener med hundratals personer i publiken utan att träffa en enda människa. Där har du svaret. Jag tröttnade.

Det var fler som gick i samma tankegångar och tillsammans lämnade de Riksteatern för att stå på egna ben. Deras första uppdrag var att söka upp sin publik, spela där människorna levde sina liv och med föreställningar som speglade deras livsvillkor.

Fixade en halv miljon

Ett viktigt genombrott för den lilla teatergruppen kom i mitten av nittiotalet efter att de spelat i Jämtland.

– En kommunpolitiker från Sveg hörde av sig och ville bjuda oss på lunch. Han ville att vi skulle göra en föreställning om Härjedalen och spela i Sveg, Funäsdalen och Hede.

– Jag tänkte efter och insåg att en helt ny pjäs med alla inblandade som skall skriva, regissera, göra scenografi, fixa kostym och repetera skulle gå på nästan en halv miljon. Det var inte särskilt realistiskt, särskilt som det bara var fråga om tre föreställningar.

– När jag förklarade det sade han ”Vad tråkigt att det inte kan bli av”. Två veckor senare ringde han och sade ”Nu har jag en halv miljon, och ni ska spela på tjugofem platser”.

Sorg över avfolkningen

Ensemblen hyrde då ett hus i Ransjö och flyttade dit. Nu drog sig gruppen tillbaka för att fundera på hur de skulle spegla Härjedalen och dess själ.

– Baserat på våra erfarenheter från alla år på turné så kom vi fram till att det är väldigt lite som skiljer Härjedalen från till exempelvis den småländska landsbygden. Det var snarare en landsbygdens själ vi ville lyfta fram.

Att åka runt på landsbygden och besöka byar har för Mats blivit ett sätt att leva. Kärleken till landsbygden är en drivkraft. Men åren på vägarna har också väckt känslor av sorg över avfolkning och hur glesbygden nedvärderas.

Årets höjdpunkt

Nu tycker Mats att han börjat se en förändring. Det är påtagligt många på landsbygden som kämpar och sätter igång saker, menar han.

– Jag ser att man på många ställen börjat rusta upp lokaler som gamla skolor och bystugor. Jag tror man börjar komma tillbaka till detta att samlas, att vara tillsammans. Vi tror och hoppas att vi kan vara ett led i detta, att människor träffas, har roligt tillsammans och får något gemensamt att prata om.

Fyllda 66 år har Mats börjat fundera på att trappa ner något.

– Men att jag skulle lägga av helt kommer inte på fråga. Jag älskar det jag gör och de människor jag träffar.

Detta är byborna i Svabensverk förstås glada åt.

– Det här är den sjunde gången som Friteatern är i byn. Vi bor bara 34 personer här men teatern drar mycket folk utifrån, det är nästan alltid fullsatt. Det här är en av årets höjdpunkter, säger Chris Sjöberg, som bor i Svabensverk och som hjälper till när teatern kommer.

Detta är Mats Nomelo

friteatern-6-jpg

Namn: Mats Nolemo

Bor: I Sala i Västmanland

Familj: Särbo, har en vuxen dotter.

Ålder: 66 år

Yrke: Skådespelare

Intressen: Resor och jakt

Drömmer om: Att det arbete som just nu drivs av Friteatern ska kunna fortsätta utan mig men med bättre ekonomiska förutsättningar.

Så bokar man Friteatern

Vi du att teatern ska komma till din by? Friteatern har sex olika föreställningar för ung som gammal att välja på.

Är det första gången som ni ska ha teater så kommer de gärna och hälsar på er ett bra tag innan det är dags för föreställningen så att ni kan prata ihop er så att föreställningsdagen kan bli så bra som möjligt.

Producenten hjälper också till med tips om var man kan söka bidrag till föreställningarna.

Ring Eva Janstad på telefon 070 543 31 43.

Gå in på www.friteatern.se och se vilka pjäser som är på gång.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen