Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
kultur 22 januari 2016

8 bevis för att slöjd är hetare än någonsin!

Slöjden är hotad och just nu diskuteras ämnets framtid i grundskolan. Samtidigt har intresset för handarbete fullkomligt exploderat. Här listar vi åtta tecken på att slöjd är den starkaste, och roligaste, trenden just nu.

Bild 1/7 FOTO: Mostphotos
Bild 2/7
Bild 3/7
Bild 4/7
Bild 5/7
Bild 6/7
Bild 7/7

1. Broderifeber!

Mönstret heter "Tistel utan frö" och kommer från Handarbetets Vänner.
Mönstret heter ”Tistel utan frö” och kommer från Handarbetets Vänner.

I fjol var det populärt att knyta sina egna makraméamplar – nu råder en total broderifeber. Var vi än tittar ser vi broderier i olika former. Spana till exempel in kartan över Abisko, som Elin Jantze broderat, eller Linda Larssons konstbroderier om rovdrift och exploateringen av den norrländska naturen, som finns på muséer runt om i världen.

2. Facebookgrupperna växer

Sociala medier har gjort det möjligt för slöjdintresserade människor över hela landet, och världen, att nätverka och diskutera slöjd. Här visar medlemmarna upp vad de tillverkar och delar med sig av tips och råd. Men grupperna utgör också en gemenskap, bortom själva hantverket. >> Läs mer om Mia Stèen som fick ett oväntat paket på posten genom en handarbetsgrupp på Facebook

3. Genuint, hållbart och personligt

Allt fler eftersöker äkta varor och begreppet plastbanta har letat sig in i ordlistan. Fabrikstillverkade kopior får ge plats för småskaliga och närproducerade alternativ, vilket öppnar upp för svensk slöjdtillverkning. Under den pågående Formexmässan stjäl dessutom de slöjdade föremålen all uppmärksamhet. Nu är det dags att fylla hemmen med handgjorda ting!

4. Gerillaslöjd – den handgjorda revolutionen

gerillaslöjd

Kan slöjd göra skillnad? Påverka sätt att tänka, och förändra världsekonomier? Ja, menar författaren Frida Arnqvist Engström som skrivit boken Gerillaslöjd – garngrafitti, DIY och den handgjorda revolutionen. Hon berättar hur handarbetet har letat sig ut på gatorna, blivit en del av samhällsdiskussionen och hur man kan göra sin åsikt hörd med hjälp av slöjd. >> Här är ett exempel på gerillaslöjd

5. DIY

Varför köpa något dyrt när man kan göra det själv? I dag vill alla pyssla och pynta på egen hand, vilket bland annat innefattar att slöjda kläder och saker till hemmet.

6. Kolla in bokhyllan

slojd

Just nu trängs böcker om stickning och virkning med alster om läderarbete och täljning i hyllorna. Det ger en fingervisning om hur stort intresset för handarbete är. Det är kanske inte heller något slump att Hemslöjd blev utsedd till Årets Kulturtidskrift i Norden 2015. I motiveringen till priset stod det bland om hur tidningen lyckats föra in ämnet i ett större kulturellt sammanhang.

7. Vävmässor och syfestivaler

Foto: Syfestivalen.se

Tillställningar med hantverk och hemslöjd i fokus avlöser varandra. Under 2016 kan man bland annat besöka Vävdagarna i Forsa, Täljfest i Insjön och inte mindre än fyra syfestivaler runt om i Sverige.

8. Slöjd är viktigt!

20 minuters stickning sänker hjärtrytmen med i genomsnitt elva slag i minuten, enligt amerikansk forskning. Men det är också bra av andra skäl. Marléne Johansson, docent i slöjd, har doktorerat om vilka kunskaper slöjd egentligen ger. Hon kom bland annat fram till att slöjd sätter de matematiska kunskaperna på prov, ger utökade kunskaper om resurshållning och en inblick i tillverkningsprocessen bakom vår konsumtion. >> Läs mer om Marlénes doktorshandling här

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen