Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
kultur 17 november 2016

Bob, butta och balle – 10 saker som inte heter som du trodde

Frågan om det heter pannkakor eller plättar har rönt stor uppmärksamhet tidigare. Men det finns fler ord som delar Sverige. Här är 10 exempel. Nu uppdaterad med läsarnas egna bidrag!

Bild 1/4
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

1. Gräddbulle – eller kokosboll?

land_artikel_kokosbollar

Det populära bakverket har olika namn vart man än vänder sig. I Göteborg kallas den kokosmunk, medan skåningarna säger gräddbulle och norrlänningarna kokosboll.

2. Bulle – eller fralla?

fralla

Här har skåningarna funnit sin egen benämning på vad resten av Sverige är överens heter fralla. Då Skåne dessutom stoltserar med delikatessen ”bulle med bulle” är det kanske fullt naturligt?

3. Bob eller Snowracer? 

bobW

Bob är av oklar anledning det ord som i trakterna kring Västernorrland används för att beskriva för vad man i övriga landet kallar Snowracer.  

4. Smutt, gött – eller köng?

like

När något är bra, dristar sig göteborgare ofta till ett ”gött”. I Stockholm hör man ordet ”smutt”, medan många längs i Sundsvall med omnejd använder det modernare ”köng”, en dialektal variant på ”kung”.

5. Rullebör – eller skottkärra?

q7dn9sw39atc1p3szsk724hq140409-lat-skottkarran-blom_blurb

Ja, det är väl bara i Skåne det heter rullebör? Eller? 

6. Plånbok – eller börs?

planbokW

Börs, om du frågar någon från mellersta Norrland. På de flesta andra platser går den under benämningen plånbok. I Stockholm även kallad en plånka…

7. Pjätt eller Kull?

Leken är mest känd som Tafatt. Men i Stockholm heter den Kull. Och i Skåne Pjätt. Enligt läsaren Pernillla Stridh säger man Datten i Vimmerby. Och så även i Västergötland, enligt Anna-Karina Bogren. I Göteborg däremot kallas leken Tage, berättar Marie Lindwall. 

8. Balle – eller stjärt?

Slangordet för rumpa på skånska – och balkong på stockholmska. Men betyder nåt helt annat i andra delar av landet. 

9. Butta eller putta?

Värmlänningarna har en dialektal variant på ordet putta. De byter helt enkelt ut första bokstaven – till b.  

10. Pumla – eller julgranskula?

julkula

Var gränsen går är något oklart, men enligt Wikipedia används pumla i bland annat Lappland, Norrbotten och Ångermanland. Bidra i kommentarerna! Berätta var du bor och vad du kallar julgransprydnaden.

Tipsa oss om fler dialektala ord som används i dagligt tal – skriv i kommentarerna!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen