Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
kultur 2 december 2016

Det finns annat än deckare - 12 bra julklappstips

Deckare som julklapp går tretton på dussinet. Lands bokexpert har istället valt ut godbitar ur årets alla tips i Månadens Landbok. Ge bort en riktigt bra bok i jul! Eller flera!

Bild 1/2
Bild 2/2

bjornstad-kopia

Björnstad av Fredrik Backman (Piratförlaget 2016)

Första delen om en liten plats med stora drömmar. Hockeyproffset Peter flyttar hem till sin moderklubb. Mira slits mellan advokatkarriär och ett liv i skogen som fru och mamma. En saga om hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn. Av författaren till succén En man som heter Ove.

varldensvackraste-kopia

Världens vackraste man av Lena Ackebo (Natur & Kultur 2016)

Systrana Mona och Barbro åker charter till Mallorca för att lära känna varandra bättre. Men mellan dem kommer Världens Vackraste Man, en charmerande engelsman som tar Mona med storm och gör Barbro mycket misstänksam. ”Hjärtskärande i sin strålande enkelhet”, skriver SvD.

rorelsen-kopia

Rörelsen – Den andra platsen av John Ajvide Lindqvist (Ordfront 2015)

En skräckis i julklapp, kanske? I det låsta duschutrymmet längst in i ett trångt och mörkt gårdshus i Stockholm finns något som kan låta oss färdas till ”den andra platsen” och besanna våra drömmar. Det kostar bara lite, lite blod…

hurmanforalskarsig-kopia

Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske av Emmy Abrahamsson (Albert Bonniers 2016)

Julia lever ensam med sin katt i Wien och arbetar som språklärare. På en parkbänk möter hon Ben och kärlek uppstår. Allt är perfekt, förutom det lilla faktum att Ben bor i en buske. Ska hon våga välja med hjärtat?

rumforresande-kopia

Rum för resande av Hans Gunnarsson (Albert Bonniers 2016)

Ett ungt par färdas med bil genom Sverige för att söka upp kvinnans biologiska mor. På glesbygden hyr en äldre kvinna ut rum för resande. Med osviklig känsla för avfolkade landskap och ensamma människor bygger författaren upp ett kammarspel som ekar av det antika ödesdramat.

ganglat-kopia

Gånglåt av Elin Olofsson (Wahlström & Widstrand 2016)

Den kända sångerskan åker tillbaka till sin släktgård i Jämtland för att skriva sin självbiografi. Där väntar hennes syster, som tycker att hela världen borde skärpa sig. Här finns motsättningen mellan den som for iväg och förverkligade sig själv, och den som stannade kvar.

detfanns-kopia

Det fanns en pojke av Håkan Andersson (Albert Bonniers 2016)

I en hamn på Lanzarote sitter en man i en segelbåt och ser tillbaka på sitt livs dramatiska händelser, på resan från barndomens kajkande i insjöns eka till nomadlivet i en segelbåt på världshaven. En berättelse som ”griper och blir autentisk”, skriver SvD.

detarnagot-kopia

Det är något som inte stämmer av Martina Haag (Piratförlaget 2015)

Hon ville inte skiljas, men han ville. Martina Haag har skrivit en mycket personlig roman om sin förtvivlan när maken Erik lämnar henne för Lotta Lundgren (som i boken får heta Klara Boman). ”Hela boken rör sig kring mer eller mindre akut smärta”, skriver Dagens Nyheter.

florence-kopia

Florence Stephens förlorade värld av Lena Ebervall och Per E Samuelson (Piratförlaget 2016)

Sannsagan om Florence Stephens märkliga liv och ”Husebysaken”, en skandal som skakade Sverige på 1950-talet. Florence växte upp på en av Smålands mäktigaste egendomar, men hennes starka kärlek till kungahuset och prins Carl blev hennes öde och allt gick förlorat.

binashistoria-kopia

Binas historia av Maja Lunde (Natur & Kultur 2016)

Tre berättelser om tre människor i 1800-talets England, dagens USA och ett framtida Kina. Allt sammanfogas till en roman och handlar om bin och pollinering och om vad som händer om bina försvinner helt. ”Spännande som en psykologisk thriller”, skriver SvD.

gardell-kopia

Bara på besök av Jonas Gardell och Stellan Herner (Norstedts 2016)

Om en resa från ett utanförskap till någon som blivit välkomnad in. En sorts självbiografi med 30 år av bilder (av Stellan Herner) och texter från ett liv med böcker, scenföreställningar, filmer, och oavbruten offentlighet. ”Han skriver skiten ur vem som helst”, skriver Expressen.

depolyglotta-kopia

De polyglotta älskarna av Lina Wolff (Albert Bonniers 2016)

Augustprisvinnare! Ellinor kommer från en by i Skåne. En dag sätter hon in en kontaktannons: Jag är trettiosex år gammal och söker en öm, men inte alltför öm, man. Hon hamnar i Saltsjöbaden och historien vindlar sig vidare till Italien. ”Växlar klipskt mellan vardag, häftigt känslopatos och mild absurdism”, skriver Aftonbladet.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen