Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
kultur 31 maj 2017

Eldsjälar bjuder på en bit lokalhistoria - och ett garv

Sommar står för dörren och i närheten av Nätterkvarn förbereder sig ett par glada amatörer för säsongens höjdpunk. För vad är en sommar utan friluftsteater i det gröna?

FOTO: Privat

Just nu repeterar teatergruppen Löskefolket för fullt inför sommaren föreställningar.
– Vi har börjat släppa manus lite och nu ska vi börja få till regin mer, säger Margareta Nattfalk som både regisserar och skriver manus till årets uppsättning.

Teater med gamla anor

Teatergruppen spelade sin första uppsättning 1950 och efter ett långt uppehåll återinfördes teatertraditionen 1999. Sedan dess har man spelat teater nästan varje sommar i bygden kring Näverkvarn och Koppartorp i Södermanland.

Deltagarna varierar från år till och alla som är med engagerar sig idéellt och lägger mycket av sin fritid på att repetera, sy kläder och bygga rekvisita.

Pjäsen de spelar i år utspelar sig vid Nävekvarns bruk år 1963, då bruket såldes och gjordes om av ASEA.
– Nästan allt i våra pjäser utgår från historiska händelser och miljöer här i bygden. Sen kopplar vi in historien i Sverige just då och se hur man kan göra något skojigt med det. För det ska ju vara roligt, det ska vara mycket garv, säger Margareta.

”Har alltid gillat att klä ut mig”

Själv har Margareta varit med i teatern i flera år. Hon började som statist men nu skriver hon både manus och regisserar.
– Jag har alltid gillat att klä ut mig, redan i skolan på roliga timmen. Det är jättekul. Och det är lika roligt att vara regissör som att stå på scen själv. Står man på scenen har man inte överblicken men är man regissör får man se helheten och det är väldigt kul, säger hon.

Hoppas solen skiner!

Teatern spelas på en liten utomhusscen i Koppartorp och det brukar vara ett hundratal som kommer och tittar på varje föreställning.

I sommar spelar Löskefolket vid fyra tillfällen i juli och förväntningarna är höga.
– Även om det är amatörteater så när det närmar sig blir det ändå nerver. Men det är inget som märks på scen. Det vi hoppas mest på är egentligen att solen ska skina för det är det enda vi inte råder över, säger Margareta Nattfalk.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen