Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
kultur 27 oktober 2016

Halloween eller allhelgona – då ska du fira!

Halloween eller allhelgona? Vad är skillnaden egentligen? Vi hjälper dig att reda ut skillnaden och när du ska fira.

FOTO: Istock

Spöken och helgon i en salig mix blir det när Halloween och Allhelgona uppmärksammas i Sverige. Men båda högtiderna uppstod för att minnas de döda – så lösningen är kanske att hylla dubbelt!

Allhelgonahelgen

Allhelgona är en kristen högtid för helgonförklarade personer.

Det är också helgen då vi minns våra döda genom att smycka gravar med blommor och tända ljus som ska brinna i skymning och mörker mellan alla helgons dag och alla själars dag – en sed som vuxit fram sedan slutet av 1800-talet.

Ursprungligen var dagen en fast helgdag den 1 november, en plats den behållit i andra länder. I Finland och Sverige är alla helgons dag sedan 1950-talet en allmän helgdag som infaller lördagen mellan den 31 oktober och 6 november. I år, 2021, infaller Alla helgons dag lördagen den 6 november.

Halloween

Halloween (engelskans helga, hallow, och kortform av kväll, eve) är ursprungligen en irländsk tradition som i dag förknippas mest med USA. Man trodde att de döda i samband med vinterns början återvände hem och behövde vägledas med eldar vilket lever kvar i den moderna seden att tända ljus och smycka anhörigas gravar.

Halloween firas sedan ett par årtionden i Sverige. Framför allt är det barn som tagit över seden att retas, gärna utklädda till något läskigt, och frågar ”trick or treat” – eller på svenska ”bus eller godis”. Vill du slippa busiga överraskningar är det den 31 oktober du ska ha godis att bjuda på. I år, 2021, infaller den 31 oktober på en söndag.

Tänk på: Om några barn däremot knackar på dörren fredagen eller lördagen behöver du inte bli förvånad. I Sverige väljer många att fira Halloween dagarna närmast Alla helgons dag, även om 31 oktober är det rätta datumet.

Pumpan som är mogen att skörda får under Halloween människogestalt med ett brinnande ljus i huvudet får därmed också en närhet till de skördehögtider, skördefestivaler och skördemarknader vi har i Sverige.

Källa: Nordiska museet, Svenska kyrkan, Wikipedia

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen