Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
kultur 15 juni 2016

Jojje Jönssons lustspel firar 20 årsjubileum: "Vi vill ge folk en varm känsla"

”Jag trodde att vi skulle hålla på ett kort tag. Nu har jag ägnat en tredjedel av mitt liv åt det här.” I sommar firar Jojje Jönsson och Vallarnas friluftsteater i Falkenberg 20-årsjubileum med folklustspelet Jäkelskap i kikar’n.

FOTO: Karin Hylander

Sommaren 2016 lär bli en av de intensivaste för skådespelaren Jojje Jönsson. Först ska hans rollfigur Dag-Otto hitta rätt till ”beeevlådona” och publikens hjärta i ett fyrtiotal föreställningar på Vallarna.

Sedan är det dags för nästa äventyr. I augusti ska 60-årige Jojje bli pappa för femte gången.

På lediga stunder ska han dessutom utfodra tuppen Benny Brun och hönorna Dolores, Violet, Kärleksblom och Gun-Britt samt odla en himla massa sallat, hallon, bondbönor, grönkål och tomater tillsammans med hustrun Matilda och sjuårige Alfred hemma i trädgården runt kvarnen i Glommen vid Hallandskusten.

– Får jag göra det jag allra helst vill, då drar jag på mig grovbrallorna, går ut och håller mig sedan hemikring. Det finns alltid något att ta tag i.

Just nu finns den möjligheten. När Land hälsar på är manuset till den tredje delen av I kikar’n-trilogin inskickat för ett par veckor sedan. Jojje kan andas ut lite innan repetitionerna börjar inför premiären i början av juli.

Han har skrivit Jäkelskap i kikar´n tillsammans med Lars Carlsson, parhäst sedan några år och son till Krister i legendariska duon Stefan & Krister.

– Vi började i slutet av augusti och har suttit tillsammans och skrivit. För oss funkar den metoden bra. Ett plus ett blir tre, säger Jojje och berättar att de alltid börjar med grundhistorien och sedan bygger scenerna utifrån den.

– Det behöver inte vara roligt från början och vi tar aldrig ett skämt och försöker bygga historien kring det.

Vallarnas Friluftsteater firar 20-årsjubileum 2016 med föreställningen Jäkelskap i Kikar´n. Främre raden från vänster: Jojje Jönsson, Ola Hedén, Birte Heribertsonn och Ulf Dohlsten. Bakre raden från vänster: Karin Bergquist, Robin Stegmar, Bertram Heribertson och Stefan Gerhardsson. Foto: Bo Håkansson
Vallarnas Friluftsteater firar 20-årsjubileum 2016 med föreställningen Jäkelskap i Kikar´n. Främre raden från vänster: Jojje Jönsson, Ola Hedén, Birte Heribertsonn och Ulf Dohlsten. Bakre raden från vänster: Karin Bergquist, Robin Stegmar, Bertram Heribertson och Stefan Gerhardsson. Foto: Bo Håkansson

Årets fars spinner runt ett mysterium på Pensionat Solhöjden i Buskaby. En tavla, som pensionatsvärdinnan Dagmar (Siw Carlsson) har ärvt, blir stulen när hennes make Våge (Stefan Gerhardsson) ska vakta stället och tjuven måste finnas bland dem med nyckel till pensionatet. Där finns några att välja på: greven (Bertram Heribetson) och grevinnan (Karin Bergquist), en lite flummig väninna till Dagmar (Birte Heribertson), en luffare (Ola Hedén) och ett hembiträde (Anna Carlsson). Och så naturligtvis brevbäraren Dag-Otto. Satt att lösa alltihopa är den misslyckade poliskonstapeln Grip (Robin Stegmar).

Handlingen utspelar sig på 1950-talet, ”när det fortfarande fanns en tjuvheder och när de som drack brännvin inte blev farliga utan mest lite roliga” som Jojje uttrycker det.

– Vi vill att folk ska ha en varm känsla med sig när de går från föreställningen. Det är klart att det fanns många som hade ett helsike på femtiotalet också, men industrin gick bra. Det fanns ett hopp, en oskuldsfullhet och en känsla av ”aldrig mera krig”. Man får väl säga att det är lite mer dystopiskt nu.

Femtiotalet är också det årtionde som såg Jojje Jönsson födas. Som barn bodde han först i Träslövsläge och sedan i Varberg, där hans far arbetade som smörmejerist. Fadern var också med och ritade alla traktens mjölkrum.

Men i början av 1970-talet lades mejeriet i Varberg ner. Familjen fick välja mellan att flytta vidare till Borås eller Falkenberg.

– Vi barn skrek ”Falkenberg!”, minns Jojje och man får väl säga att det var framsynt av 16-åringen att lobba för den folkliga humorns huvudstad i Sverige redan då.

Efter två år på gymnasiets sociala linje låg värden öppen för den unge Jojje. Möjligheterna var oändliga, och ångestskapande. Jojje hade ingen aning om vad han ville göra av sitt liv.

– Jag hade alltid gillat ungar så jag bestämde mig för att läsa till förskollärare i Kristianstad, även om jag nog innerst inne redan då ville bli konstnär eller något annat kreativt, berättar Jojje.

Jobbet som förskollärare kändes aldrig helt rätt även om han trivdes bra med barnen, särskilt när han fick hålla på med sång, musik och drama i barngruppen. Efter fem år bestämde han sig för att gå vidare och bli dramapedagog.

– Men jag sökte nog till fel universitet för där jag kom in handlade det mer om skådespeleri än dramapedagogik.

Efter studierna frilansade Jojje som dramapedagog för både barn och vuxna. 1983 slog han igenom som karaktären Ivan Boring i radioprogrammet Rockdepartementet och gjorde succé. Tio år senare blev han teaterledare på Nya Paraplyteatern i Falkenberg och kom i kontakt med Stefan & Krister, som värvade honom till revyn Skåpbubblor.

Då var han redan rotad i Glommen, ett gammalt fiskeläge mellan Falkenberg och Varberg. Exhustrun är uppvuxen i byn och det var svärmor som hittade kvarnen åt de båda.

– Hon visste ju att vi letade hus och ringde en dag och sa att kvarnen i Glommen var till salu. Annonsen skulle gå ut i Göteborgsposten dagen därpå, så vi köpte den osedd. Sedan har vi byggt till efterhand, säger Jojje.

Det mesta av bostaden finns i tillbyggnaden medan Jojjes kontor ligger på tredje våningen med det stora träkugghjulet intakt och en nybyggd terrass med utsikt ner mot fyren, havet och strandängarna på Morups Tånge.

Allra längst upp under takkupolen har han sin fristad, musikrummet. Ett 15-tal instrument upptar det mesta av golv- och väggytorna. Här brukar Jojje och Alfred jamma och sjunga. Äldsta sonen Johan, 29 år, är professionell musiker så intresset har gått i arv till flera.

– Själv har jag kört på halvamatörbasis i alla år.

Yrkesmässigt råkade det bli skådespeleriet som tog över. Och förmodligen är det så det kommer att fortsätta, tror Jojje. Hans rollfigur Dag-Otto, som föddes för femton år sedan, har inte minskat i popularitet. 297 000 följer ”Dag-Otto (Brevbäraren)” på Facebook och över 100 000 människor såg föreställningen i fjol. Genom alla år fram till nu har Vallarnas friluftsteater haft ungefär en miljon besökare.

– Jag trodde väl aldrig att den här Vallarna-sagan skulle hålla på så länge. Men jag har inte tröttnat än. Lusten driver mig fortfarande och så länge lusten finns där blir det bra.

Något genrebyte är inte aktuellt.

– En gång gjorde vi Strindberg. Det var en hel del i publiken som blev förbittrade då. Kommer man till McDonald’s vill man inte bli serverad en lövbiff. Man vill ha hamburgare. Och kommer man till Vallarna vill man skratta, säger Jojje och fortsätter:

– Det handlar om eskapism, om att bjuda på en stunds verklighetsflykt i vardagen. Det är ingen politisk teater. Egentligen finns det bara en enda sak vi vill förmedla: ”Försök att vara snälla mot varandra – det blir bättre då”!

 

Gillar att dyka

Namn: Jojje Jönsson.

Aktuell: Med nyskriven fars på Vallarna i Falkenberg och sig själv i rollen som Dag-Otto.

Bor: I en ombyggd väderkvarn i Glommen.

Familj: Hustrun Matilda och sonen Alfred, 7 år. Sedan tidigare de vuxna barnen Johan, Julia och Clara.

Ålder: 60 år

Yrke: Skådespelare.

Fritid: Trädgården. Vara ute i skog och mark. Golf och dykning när det finns tid.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen