Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
kultur 15 november 2016

Kamelbondens lycka: Så hittade jag kärleken efter TV-succén!

Efter att inspelningarna av Bonde söker fru avslutats satt kamelbonden Bengt Erlingsson fortfarande singel hemma på gården. Men en morgon hände något som förändrade allt.

När Land ringer upp är Bengt Erlingsson i full färd med att packa väskorna – för imorgon ska han resa till Bali.

– Jag far runt här, kastar ner någon extra strumpa i väskan, fixar lite med momsen som ska in och tittar samtidigt till någon av kamelerna!

Och Bengt reser inte ensam. För även om det inte blev någon fru för Bengt i 2012 års upplaga av Bonde söker fru, så ledde hans blotta närvaro i TV-rutan till att han träffade kärleken: Katarina.

– I oktober 2012 när allt var inspelat och klart och jag hade varit med i Sveriges bredaste kontaktannons, Bonde söker fru, satt jag åter hemma på gården – fortfarande singel. Det kändes ju inte så kul. Men så en dag damp det ner i brevlådan. Brevet! Det var som att solen steg upp!

Det viktiga brevet

Med varm röst beskriver Bengt det viktiga brev han fick den dagen, som hade skickats från Katarina i Vadstena:
– På bara en och en halv A4-sida stod allt jag behövde veta. Med en vänlig ton och med målande penseldrag kunde denna kvinna intuitivt ge mig en bra bild av sig själv. Det var ett mångfacetterat porträtt, utan en massa svammel – och mitt i prick!

Hade ingen TV

Katarina Mariadotter, som då jobbade på ett behandlingshem i Vadstena, hade inte ens en egen TV. Men en dag stod TV:n påslagen på jobbet och Katarinas uppmärksamhet fångades av att det pågående programmet sändes från Mauritzbergs slott, där hon själv en gång hade drivit kafé.

Efter att ha tittat en stund blev hon dock mer intresserad av en av deltagarna – en charmig skäggig man – i det som visade sig vara ett speeddejting-avsnitt av Bonde söker fru. Efter fem avsnitt hade hon sett vad som krävdes – och satte sig ner och skrev ett brev.

Katarinas ledtrådar

– Brevet innehöll alla ”ledtrådar” jag behövde: Hon hade drivit egen firma – och var alltså företagsam. Hon jobbade med kost och livsstil – och var alltså intresserad av mat och hälsa. Hon arbetade som behandlingspedagog – vilket visade att hon var intresserad av människor. Hon var 50 plus, jag var 50 plus, hade egna barn och dessutom husdjur! Hon beskrev också ett intresse för andlig utveckling – och det är jag intresserad av!

Med brevet kom ett frimärksstort foto. Bengt, som knappt kunde se hur Katarina såg ut på det lilla fotot, svarade nästan samma dag. Under de kommande veckorna ringde de varandra några gånger och bestämde sig att ses. Efter att ha studerat kartan kom de fram till att de skulle ses på halva vägen.

bengt-erlingsson-katarina
Katarina och Bengt driver nu gården med kamelranch, djurpark och må-bra-koncept tillsammans.

Möttes på halva vägen

Med ett norrgående och ett södergående tåg möttes de den 10 november på Hultsfreds station. Bengts tåg kom in klockan 12.01, Katarinas kom in 12.03.

– Utifrån mitt lilla frimärksfoto kunde jag ändå se att det var hon som klev av där på perrongen. Och jag tänkte direkt: ”Där är hon! Där är min fru. Oj, nu har det hänt – det är detta jag har väntat på!”

Bengt och Katarina hade fyra timmar innan deras tåg skulle vända åter mot varsin destination. De sökte upp en kinarestaurang och förlorade sig snart i ett långt djupt samtal över en kanna grönt te. Tiden försvann och kockarna i restaurangen med den.

Kyssen

Snart insåg de att de till och med hade bråttom och fick jogga tillbaka till tågstationen för ett hastigt farväl. Men Bengt hann ändå fundera på om han skulle våga pussa Katarina hej då.

– Jag tänkte: ”Nä vad sjutton, jag måste väl ändå visa vad jag tycker!” Och hon hann vända undan ansiktet bråkdelen av en sekund innan hon besvarade kyssen så som jag hade hoppats på!

Må-bra-koncept på gården

Efter ett och ett halvt års pendlande sade Katarina upp sig från jobbet i Vadstena och flyttade till Bengts gård på Öland.

Nu är Katarina ansvarig för turistverksamheten på gården – med 40-talet kameler och tamdjur – och för uthyrning till boende på kamelranchen. Men Katarina är också utbildad närings- och naturterapeut och driver också ett må-bra-koncept med meditation, yoga och avslappning med kurser och behandlingar på gården.

Tålighet – kamelers specialitet

Bengt Erlingsson är agronom i botten. Det var efter den rekordtorra sommaren 1989 som Bengt började fundera på kameler som alternativ till nötkreatur.
– Öland är ju vårt torraste landskap. Det var knastertorrt och dammade. Jag tänkte att det måste ju vara enklare att ha kameler än nötkreatur. Och det är det! Kameler är sagolika djur. De är tillgivna, vänliga och försiktiga. Och deras specialitet är att vara tåliga! Kor är trevliga djur men de bufflar lite mer.

Nu har det gått fyra år sedan Bengt och Katarina fann varandra. Tack vare att Bengt deltog i Bonde söker fru. Och att TV:n stod påslagen på Katarinas jobb.

”Tacka ja!”

– Jag är enormt tacksam mot Bonde söker fru, att jag fick möjligheten att vara med – och att jag tackade ja. Det är det ena av mina två motton: ”Man har ofta mer för att man tackar ja”. När något korsar ens väg måste man vara öppen och tacka ja! Mitt andra motto är: ”Det vill gärna bli bra”. Fäster man blicken på det som är bra – då blir det bra.

Bengt och Katarina har dock inte gift sig. Än.

– Vi skojar om det lite! I förra veckan var det ju 10 november igen – årsdagen för när vi sågs i Hultsfred. Vi brukar säga att nu ska vi fira vår bröllopsdag!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen