Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
kultur 22 januari 2017

Nu ska Hasse och Tagemuseet räddas – så kan du hjälpa

Hasse och Tagemuseet i Tomelilla är i ekonomisk kris. Nu behövs pengar om museet ska överleva och utvecklas.

FOTO: Paul Ström

I oktober tog den nya styrelsen över Hasse och Tagemuseet i Tomelilla. Då stod det klart att det behövdes ett betydande tillskott i kassan om museet skulle överleva. Samtidigt finns det många nya idéer för museet.

– Det här är den enda Hasse och Tage-samlingen som finns i hela landet och den måste drivas och utvecklas, säger Matilda Pyk, ordförande och konstnärlig ledare för museet.

Behöver hjälp

För att det ska bli så behövs det 200 000-300 000 kronor. Från kommunen kommer de att få sammanlagt 70 000 kronor men pengar söks också från Kultur Skåne och stiftelser. Utöver det hoppas styrelsen på allmänhetens hjälp.

På Hasse och Tagemuseet finns samlingen med arvet efter komikerlegendarerna.
På Hasse och Tagemuseet finns samlingen med arvet efter komikerlegendarerna. Foto: Paul Ström.

– Det rasslar in medlemmar just nu och många undrar hur man kan skänka pengar, det bästa är om man blir medlem i vänföreningen.

Planer för Hasse och Tagemuseet

Museet finns i två lokaler som ligger bredvid varandra. I den ena finns en permanent utställning om komikerduon. I den andra, Annexet, finns det långtgående planer för.

– Det är en ganska stor lokal där vi bland annat har tänkt ha kafé, museibutik och en scen för exempelvis standup och musik i deras anda. Saker kommer att tillkomma, det ska vara en levande yta.

”Slog aldrig neråt”

Med sina olika sketcher, filmer och revyer blev Hasse och Tage ett begrepp från slutet av 1950-talet och en lång tid framåt. Matilda Pyk tror att de är saknade i dagens Sverige.

– Det är inte bara deras humorgärning utan också deras samhällsengagemang och att ge röster åt svaga grupper. De slog aldrig neråt utan det de gjorde var baserat på solidaritet.

Saknar dem i debatten

I dag tror hon att de skulle ha reagerat och agerat mot näthatet.

– Man längtar efter deras sans i samhällsdebatten. Om de hade funnit sina krafts dagar hade de nog ägnat sig åt flyktingmottagning, flyktingpolitik, människors lika rätt och klimatet. Frågor som är avgörande för människor.

Så kan du hjälpa till och rädda Hasse och Tagemuseet:

Hasse och Tagemuseet är i behov av pengar för att överleva. Så här gör du för att hjälpa:
– Bli medlem i Hasse och Tagemuseets vänförening: Sätt in 200 kronor på bankgiro 728-9010.
– Skänk valfri summa via bankgiro 728-9010.
Skicka sedan ett mejl till info@hasseotagemuseet.se med kontaktuppgifter så att de vet att du vill bli medlem/har skänkt pengar.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen