Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
kultur 4 december 2015

Plura: "Mammas julbord var Sveriges bästa"

Förra året släppte mångsysslaren Plura Jonsson sin femte kokbok, Pluras jul och nyår. Maten står i centrum när Plura firar jul, berättar han för tidningen Lantliv.

Bild 1/2
Bild 2/2

Hur minns du dina barndoms jular?
– Pappa (Bror) köpte granen så sent som möjligt för att få bästa priset. Vi stod där kvällen före julafton med Norrköpings fulaste gran och vände och vred på den så den minst fula sidan kom att stå utåt.

Lagar du julmaten själv?
– Jag vill helst göra allting själv och jobba i köket själv. Precis som min mamma (Magda). Vi fick  aldrig vara med i köket när hon höll på. Vi fick inte ens hjälpa till och diska. Mammas julbord var förmodligen ett av de bästa julbord som gick att uppbringa i Sverige i slutet av 1950-talet, där fanns allt, allt ni som älskar mat kan drömma om, hemlagat och vällagat, sagolikt, fantastiskt och vackert upplagt.

Vad står på ditt julbord?
– Min bror Carla frågar alltid om det kommer att finnas långkål och rökt fårfiol. Min fru Maria vill väldigt gärna ha brunkål. Och jag måste ju alltid ha skinka, grisfötter och Janssons frestelse för att det ska bli ett riktigt julbord. Och några olika sillar måste man ju så klart ha. Ja, så fortsätter det sådär och så blir det en hel del i alla fall. Mandelmusslor med vispad grädde och hjortronsylt är också där liksom toscakakan.

Hur firar ni jul?
– När barnen var små stoppade jag korv, gjorde pressylta, kokade grisfötter och trillade köttbullar. Men till slut tröttnade jag. Nu är det lite mer sparsmakat.

Firar ni alltid hemma?
– För ett par år sedan stack vi till Spanien och det var fantastiskt skönt att slippa alla förberedelser. Jag kan rekommendera det men det är ingenting jag skulle vilja göra varje år. Jag älskar ju verkligen julen. Och julmaten förstås!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen