Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
kultur 22 april 2016

Vilka snackisar! 12 böcker som gör dig till expert på udda ämnen

Moln, bark, långkok. Här tipsar Lands kulturredaktör om 12 kreddiga böcker som får dig att blir bäst på ett coolt ämne.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

1. Nära Nauru – darför vi behöver öar

nauro
Författaren Anders Källgård berättar om den galne dansken som blev kung av Island och om fransyskan som på 1700-talet klädde ut sig till man och följde med en expedition till Söderhavet. I nutid intervjuar han turistchefen i världens minst besökta land, besöker det isolerade kwaiofolket på ön Malaita och träffar en kvinna som byggt sin egen ö. (Carlssons 2015)

2. Människan var ett med naturen

kaskran
Berättelser och ögonblicksbilder från en barndom hos författarens älskade morföräldrar, som liksom han själv stammar från de svedjefinnar som en gång startade ett nytt liv i hälsingeskogarna. En hyllning till en tillvaro där människan var ett med naturen i storskogar med tomtar, troll, varg och björn. Boken är skriven av Sven-Erik Forslin. (Pejling Press)

3. Så fungerar träden

rynkorochbark
Linnéa Jägrud är en erfaren skogsbiolog och boken en humanistisk lek med ekologin, där humorn får förklara hur träd växer och fungerar i skogen. Genom hela boken finns ett stråk av gemenskap, att träd och människor har stora likheter. Den underliggande grundtanken är att vi behöver ta bättre hand om vår planet. (Noatun 2015)

4. Till fjällens ände med slädhundar fjallen
Nicklas Blom, nybörjare som hundförare, tog sig från Åre 130 mil norrut hela vägen till Treriksröset med sina 39 draghundar, genom väglösa fjällområden, storskogar, naturreservat och nationalparker. Han ville inte berätta i förväg om färden eftersom risken att han skulle misslyckas var stor. (Votum 2015)

5. Spännande möten med Isfolket

isfolket
Arkeologen Anne Carlie vandrar med kameran som sällskap längs bäcken, kvarnfallet och dammen för att utforska och dokumentera de vackra iskristallerna som kylan skapat. De leder henne så småningom till spännande möten med ”isfolket”, naturväsen som tagit sig fysisk form genom att låta sig inneslutas av isen. (Siljans Måsar 2015)

6. Raggar med mat

Langkok
Roman av Maria Fogelberg Nelson om Viola, en medelålders kvinna som tröttnat på one-night-stands och ensamhet. Hon börjar målmedvetet arbeta på att fånga en man och framgångskonceptet är hennes kokkonst, där hon är något utöver det normala. Boken innehåller mycket mat, speciellt husmanskost och långkok. Recepten finns i slutet av boken. (Idus 2015)

7. Fjärilsmannen – fascinerande dokumentär

fjaril

Författare:
En lång dokumentär i bokform om ett ämne som man inte visste att man skulle fascineras så mycket av. Vi får möta fjärilssamlaren och berättaren Clas Källander och tillsammans med honom stifta bekantskap med några av Sveriges allra vanligaste djur, nattfjärilarna. Har blivit utnämnd till ”Årets bästa naturbok!”. Boken är skriven av Peder Edvinsson & Bobo Olsson. (Natur & Kultur 2015)

8. Fängslande om svenskt silke

svensktsilke
Silkesodling i Sverige har en närmare 200 år lång historia från 1700-talet fram till 1900-talet, med både förhoppningar och misslyckanden. Nationell prestige, flärd, nyttotänkande och karriärhänsyn gjorde att vetenskapsmän och ståndspersoner engagerade sig i denna odling – som även var omhuldad av kungahuset. Boken är skriven av Anders Johansson Åbonde (Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien 2016)

9. Kärleksbrev berättar en oväntad historia

kajsa
En spännande av Ing-Marie Kastenssonbok som grundar sig på en bunt kärleksbrev från 1919–1920. Brevskrivarna är författarens farmor och farfar och man undrar hur det ska gå. Ska de bli ett par eller inte? Speglar också svensk landsbygdshistoria vad gäller seder och bruk, medicinsk historia, lantbrukets utveckling med mera. (Ing-Marie Kastensson 2015)

10. Allt du någonsin behöver veta om moln

moln
Allt om moln, ja i alla fall snudd på. Meteorologen och vetenskapsjournalisten L-G Nilsson lär dig allt om olika molntyper, hur de uppkommer och vilket väder de förebådar. Läs även om molnforskningens historia, moln i konsten, naturens väderkrafter och mycket mera. Naturligtvis även bilder på alla sorters moln.(Nautiska förlaget 2015)

11. Detta visste du inte om kyrkornas avgörande betydelse

mittibyn
Det finns över 3 500 kyrkor i Sverige. Under nästan ett millennium har de spridit inte bara den kristna läran utan också nyheter, propaganda, lagar, konst, musik och kunskap. Denna kulturhistoriska insats står i centrum när Carin Bergström skildrar sockenkyrkans roll i våra förfäders liv. (Natur & Kultur 2015)

12. Så levde bönder och herrar på Gotland

gotland
I fokus i denna bok av Ulla Jeppsson står bönderna, ibland i motsatsställning till staden Visby där ofta tyska handelsmän haft en stark ställning och där Hansaförbindelserna var påtagliga. I synnerhet studeras socknarna Follingbo och Akebäck genom seklerna. Hur levde folket på större gårdar och mindre enheter? (Carlssons 2015)

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen