Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
landkoll 3 mars 2017

Babben: Jag ska upptäcka 100 nya orter i Sverige

Kanske får din by snart besök av komikern Babben Larsson! Hon är på upptäcktsresa på Sveriges landsbygd. Och får oväntad hjälp av lokalbefolkningen längs vägen.

FOTO: Håkan Larsson

Det började när hon skulle boka in sig på Växjö konserthus för några år sedan och det inte fanns en enda ledig kväll. Plötsligt såg hon mönstret – att alla artister åker till samma ställen som efter ett upplöjt spår, år efter år.

– Då tänkte jag att det i trakten av Växjö säkert finns ett fint Folkets hus som står oanvänt. Och att det är likadant runt om i landet, säger hon.

Fyra nya orter i 25 landskap

Så föddes idén till ”Expedition Babben”, turnén som söker sig utanför allfartsvägarna.
– Jag bestämde mig att för bara uppträda på orter som jag inte hade besökt tidigare. Målet var att hitta 100 nya orter, fyra i varje landskap, säger hon.

Det visade sig inte vara helt lätt. Men hon tog hjälp av lokala tidningar, nyhetsblad – och facebookgrupper. I vissa landskap blev gensvaret enormt, som i Östergötland till exempel.

Fick enormt gensvar

– Jag bad om tips på lokaler i Östergötland på facebook. Efter två dagar hade inlägget delats 198 gånger och genererat 220 tips. Jag blev tvungen att tacka nej till flera, fina ställen, berättar hon.

Skillnaden är stor mot att uppträda på de vanliga ställena på större orter.
– Ja, man har ju inge loge precis, använder samma toa som publiken, morsar på alla och tar en fika med arrangörerna innan. Det är jättemysigt, säger hon.

Eldsjälar sköter lokalerna

Och lokalerna har varit allt från hembygdsgårdar och Folkets hus till godtemplarlokaler.
– Man kör mil efter mil i skogen och plötsligt kommer man till en ort med en väldigt fin lokal. Och möter otroliga eldsjälar som sköter den, säger hon.

Lokalbefolkningen hjälper också Babben med underlag för lokala skämt. Som i när hon uppträdde i Markaryd och fick veta att polisen hittat tjuvgods i byn Axhult.
– Då googlade jag på Axhult och såg att det var typ tre hus och en busshållplats. Skämtet blev att jag inte fattade hur man kunde gömma något där, berättar hon.

Gillar ha lite jord

Själv uppvuxen på en gård på Gotland förstår och uppskattar Babben det engagemang och den kraft hon möter på sin landsbygdsturné. I dag har hon bara en ”halv stuga” på Gotland.

Men har köpt ett sommarhus nära Enköping för att ”ha lite jord” som hon säger.
– De tidigare ägarna var väldigt duktiga så jag har 22 rabatter med olika perenner som jag försöker lära mig. Numera får trädgården en engelsk, vildvuxen stil, säger hon och skrattar.

Tre snabba frågor till Babben

Babben: Jag ska upptäcka 100 nya orter i Sverige
Babben med hela svenska folket – nu ute på en riktig landsbygdsturné.

1. Vilken sorts humor eller komiker skrattar du åt?

– Jag älskar Jimmy Fallon på TV, ”The Tonight Show.

2. Vilket är ditt värsta minne från en ståuppföreställning?

– En gång på ett konferenshotell när publiken var full och arg. Det visade sig att företaget hade allvarliga ekonomiska problem som de antagligen hade pratat om under dagen, de gick i konkurs en månad senare.

3. När du var du riktigt arg senast?

– Kan inte säga exakt, men gränslösa personer är väldigt tålamodskrävande för mig. Människor som bakom ett vänligt leende bara tar och tar och tar ens energi.

Läs också: Första hjälpen! Så hanterar du mänskliga energitjuvar

Vill resa till Grönland

Namn: Barbro Karin Viola Larsson.
Ålder: 60 år.
Familj: Dottern Sofia, 25 år
Bor: Lägenhet i Solna.
Drömmer om: Att resa till Grönland
Aktuell: Som ny programledare i nya humorserien ”Bäst i test” som börjar sändas fredagen den 10 mars, kl 20 i SVT1.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen