Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 15 februari 2017

10 blå växter som gör dig pigg och frisk

Blått är gott och väldigt nyttigt. I den blå färgen sitter superämnen som är bra för hjärtat, hjärnan och synen. Här är 8 blå hälsobär och 2 grönsaker du kan odla själv!

FOTO: Mostphotos

Tänk att ha superbär runt knuten i din egen trädgård. Och kunna mumsa på dem varje dag – även på vintern i fryst form. Det skulle kunna göra dig friskare och piggare visar mängder av studier.

För i skalet på blåa bär (och grönsaker) finns kraftfulla antocyaner som är bra för hjärta och kärl och som bekämpar sjukdomsprocesser i cellerna.

1. Björnbär – bra för tänkare

Land.se listar 10 blå bär som gör dig pigg och frisk.
En studie i USA pekar ut björnbär som extra främjande av hjärnans funktion och tankeförmågan. Rika på antocyaner, vitaminer och mineraler.

Så odlar du: Som hallon, fast de behöver mer utrymme och värme. Plantera med 1,5 meters avstånd och på hösten skär du bort de grenar som har burit frukt.

Tänk på det här: Plocka björnbären i precis rätt tid. Släpper de inte från grenen är de för omogna och sura i smaken. Väntar man för länge rasar de till marken. Björnbär är bäst att frysa in – i sylt blir de lätt trista klumpar.

2. Svarta vinbär – lättodlade hälsobomber

Land.se listar 10 blå bär som gör dig pigg och frisk.
Förutom det blå superämnet antocyaner är svarta vinbär rika på C-vitamin och mineraler.

Så odlar du: Vinbär trivs i de flesta jordar så länge de inte blir stående i vatten sent på året. Välj sorter som är motståndskraftiga mot mjöldagg och andra sjukdomar och plantera soligt och luftigt. Sätt plantan en dryg decimeter djupare än den stod i krukan så växer den mer upprätt. När busken vuxit några år gallras några av de äldsta grenarna bort efter skörd varje år.

Tänk på det här: Svarta vinbär ger mer än bär. Bladen kan användas till ett milt örtte. De kan också användas gurkinläggningar. På vintern kan du lätt skilja de svarta vinbärsbuskarna från vinbär i andra färger. Rör vid grenarna och dofta, hela busken doftar svarta vinbär.

3. Buskblåbär – föryngringspiller på kvist

Land.se listar 10 blå bär som gör dig pigg och frisk.
Skogens superbär, som också går att odla. Nästan lika rika antocyaniner som vilda blåbär.

Så odlar du: Buskblåbäret vill ha en varm, solig växtplats med sur, luftig och humusrik jord. Gräv ett ordentligt hål och blanda trädgårdsjorden med okalkad torv eller med lite jord från skogen. Blåbären trivs också i upphöjda bänkar där jorden blir varm. Plantera gärna plantor av olika sorter tillsammans. Då blir skörden större.

Tänk på det här: Köp större plantor, 2-3 år gamla. Frysta buskblåbär blir inte lika slabbiga när de tinar som vanliga skogsblåbär. De behåller formen så att de kan användas för dekoration.

4. Blåbärstry – överraskande nyttig

Land.se listar 10 blå bär som gör dig pigg och frisk.
Foto: Kordes Jungpflanzen

En uppstickare bland hälsobären, med 10 procent mer antioxidanter än blåbär. Rika på C- och B-vitamin och har söt, barnvänlig smak.

Så odlar du: Blåbärstry är ett riktigt fynd. Busken är lätt att odla och härdig i hela landet. Plantan tål ända ner till 46 minusgrader och blommorna överlever 8 minus. Busken blommar tidigt och ger frukt några veckor före de första jordgubbarna.

Tänk på det här: Förr planterades ofta blåbärstryns kusin bärtry i parker, särskilt i norra Sverige. Blanda inte ihop de två! Bärtryns bär kan ge illamående och kräkningar.

5. Aronia – ”Oätlig” dagishäck är full med superbär

Land.se listar 10 blå bär som gör dig pigg och frisk.
Det svartblå aroniabäret ärr ett riktigt superbär, fullt av antocyaner. Användes inom folkmedicinen I Östeuropa som antiseptiskt medel, mot urinvägsinfektion och för att stärka svaga blodkärl.

Så odlar du: Aronian har allt. I trädgården ger den tidig grönska, vita blomflockar och vackra höstfärger. Den är tålig och lättodlad och passar både som buskage och som häckväxt.

Tänk på det här: Olika sorters aronia har olika smak. Den vanliga aronian i parker har en starkt bitter bismak. Välj gärna en modern sort med sötare bär, som Autumn Magic.

6. Slånbär – effektiv förkylningskur

Land.se listar 10 blå bär som gör dig pigg och frisk.
Rikare på antioxidanter än både blåbär och vindruvor! Användes förr för återhämtning efter förkylning och annan sjukdom. Det är skalen som är nyttigast så gör gärna sylt.

Så odlar du: Slånbärssorter för trädgårdsbruk är sällsynta i handeln. Slånet växer vilt upp till Uppland och man kan föröka plantorna med rotskott, givetvis bara med markägarens tillstånd. Rotskotten har oftast väldigt lite rötter så skär tillbaka plantan ordentligt vid planteringen så att den kan koncentrera sig på att rota sig. Plantan tar tid på sig för etablering men blir då tät och full av taggar. Bra som barriär, till exempel för att hindra rådjur från att rusa in i trädgården.

Tänk på det här: Bären blir mycket mildare och sötare i smaken om de får frysa. Vänta tills de är riktigt mogna. Plocka och frys dem sedan och använd dem under vintern.

7. Vindruva – bra för hjärtat

Land.se listar 10 blå bär som gör dig pigg och frisk.
Rika på antocyaniner, plus ämnet resveratrol som båda har positiva effekter på hjärta och kärl. Druvjuice är lika bra som rött vin.

Så odlar du: Välj en solig och skyddad växtplats, till exempel vid en husvägg mot söder. De vill ha väldränerad jord, gärna lerig och mullrik. Läs noga på om sorten du valt. De flesta vill ha välkalkad jord medan andra vill ha sur jord. Beskärning är viktigt. Plantan skärs tillbaka sent på hösten och ansas under sommaren så att druvklasarna får sol och hinner mogna.

Tänk på det här: Välj en sort som är anpassad för våra förhållanden. Det finns en grupp lettiska druvor som rekommenderas. Ett exempel är den mörkblå Zilga en god vinterhärdig druva som smakar gott även när sötman inte är så hög.

8. Fläder – motverkar influensa

Land.se listar 10 blå bär som gör dig pigg och frisk.
De svart fläderbären är extremt rika på antocyaner och fläderbärsextrakt har visat sig kunna motverka influensavirus. Orsaken är att det blåsvarta färgämnet stimulerar immunförsvaret.

Så odlar du: Var säker på placeringen innan du planterar fläder. Det är väldigt svårt att flytta en fläder när den väl rotat sig. Flädern tål de flesta lägen men blir finast i full sol och humusrik jord. Om du vill ha fläder för bärens skull kan du välja en sort som tagits fram speciellt för det, till exempel E-plantan Bålsta som är härdig upp till zon 4.

Tänk på det här: Råa fläderbär smakar inget vidare och kan med fördel kokas eller tillagas på annat sätt. Blanda inte ihop bären med bär från till exempel druvfläder eller sommarfläder, som är svagt giftiga. Fläder kan angripas av svarta bladlöss som sitter tätt på späda skott. Spreja med såpvatten. Bären skördas lättast genom att hela klasarna klipps loss. Lägg dem i frysen och repa av de frusna bären från grenarna.

9. Rödkål – kan motverka cancer

Land.se listar 10 blå bär som gör dig pigg och frisk.
Rödkål innehåller 36 olika antocyaniner, blåbär 15-16. Är dessutom rik på svavelhaltiga glukosinolater, som finns i all kål och som har cancerförebyggande effekt.

Så odlar du: Visst kan den sås direkt ute men försådd ger försprång. Rödkål vill ha välgödslad jord, gärna stallgödsel och den behöver skyddas från skadedjur, precis som vitkål. Täck över kålen med fiberduk direkt efter sådd eller utplantering.

Tänk på det här: Rensa ogräs försiktigt. Rödkålen har känsliga rötter.

10. Aubergine – kraften sitter i skalet!

Land.se listar 10 blå bär som gör dig pigg och frisk.
Det blanka, mörklila skalet är en riktig hälsobomb med sin höga halt antiinflammatoriska antocyaner. Så skala inte auberginen utan tillaga den hel.

Så odlar du: Aubergine behöver tid, den sås redan i januari-februari. Som vuxen planta vill den ha mycket sol och mycket värme. Den odlas som tomater men gärna lite varmare. Plocka frukterna kontinuerligt så kan du skörda länge.

Tänk på det här: Aubergineplantan är en riktig snygging. Den platsar i krukan på altanen.

6 hälsoeffekter av blå superbär (och grönsaker):

1. Bättre syn

Antocyaner kan motverka åldersförändringar i ögonen och enligt vissa studier ge bättre nattsyn och synskärpa.

2. Friskare hjärta

Ett högt intag kan minska risken för hjärtinfarkt med upp till 34 procent.

3.Piggare hjärna

kost rik på antocyaner kan motverka demenssjukdomar som Alzheimers.

4. Minskad cancerrisk

Har i studier visat sig kunna förebygga och hämma tillväxten av cancerceller.

5. Lugnare mage

Motverkar inflammationer i tarmen, särskilt bra i kombination med mjölscyra bakterier.

6. Jämnare blodsocker

Blå superbär kan bromsa upptaget av socker i blodet efter en måltid.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen