Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 15 maj 2017

10 ljud som våra barn kanske aldrig kommer få höra

Minns du ljudet av ett uppringt modem eller SVT:s ofantligt störande testsignal? Här är tio utrotningshotade ljud som är på väg att försvinna.

1. Uppringda modemet

Alla minns vi uppringningstonen från de gamla trötta modemen – och frustrationen när någon lyfte på telefonluren… Det var en riktig tålamodsprövning att vänta på att sidan skulle ladda färdigt.

2. Telefonen med fingerskiva

Att slå in ett telefonnummer med hjälp av fingerskiva framkallar oerhörd nostalgi. För att kunna använda den typen av telefoner i dag krävs inte bara ett fast telefonabonnemang utan också en analog kontaktlista. Eller ett gott minne som kommer ihåg nummer utantill.

3. Fröken Ur

Vid övergången till och från sommartid var det bråda dagar för Fröken Ur. Hon kunde alltid tala om den exakta tiden, med sisådär 15 sekunders felmarginal. I dag kan man även hitta henne online – eller förlita sig på att apparaterna själva ställer om tiden. Men det är kanske inte särskilt många av dagens ungdomar som har varit i kontakt med Fröken Ur.

4. Faxen

Hur häftigt var det inte att man kunde stoppa ner ett papper i faxen och så kom det ut på en helt annan plats? Det tyckte man i alla fall som barn. På vissa arbetsplatser står faxen fortfarande kvar och dammar i något hörn, ingen vet varför.

5. VHS-kassetten

Videobanden hade många konstiga ljud för sig. Inte bara när man spolade dem fram och tillbaka, utan också under själva uppspelningen. Ett tips: Se till att föra över dina inspelningar digitalt, kvaliteten försämras med åren.

6. Skrivmaskinen

Skrivmaskinen var ett oumbärligt verktyg på många arbetsplatser förr och krävde dessutom en viss talang. Författare som Klas Östergren, Lars Norén och Jan Guillou använder den dock fortfarande i sitt arbete.

7. Pennvässaren på skolbänken

Det är mycket möjligt att fenomenet finns kvar på sina håll, men inte i särskilt stor utsträckning – tack och lov. Det var lika jobbigt varje gång man behövde smyga fram till katedern och vässa pennan i ett knäpptyst klassrum.

8. SVT:s testsignal

Alla har gjort det. Somnat framför tv:n och vaknat av ett ”piiiiiiiiip” som sedan ringt i öronen resten av natten. Har man otur kan testbilden fortfarande dyka upp i rutan, men det är sällsynt.

9. Diaprojektorn

Diaprojektorn var en uppskattad ägodel i många hushåll, men kanske lite bökig. Vem minns inte ljudet när man skulle byta bild?

10. Gamla mobilsignaler

Det finns flera klassiska mobilsignaler som nästan aldrig hörs längre. Vissa var så intensiva att det knappt gick att missa att det ringde. Faktum är att alla runt om började rota i sin väska efter mobilen så fort signalen ljöd – eftersom de hade samma.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen